Aprofitant que alguns us heu estranyat per la puntuació que va tenir el llibre de Calders a la darrera ressenya, he pensat que pot ser un bon moment per explicar com funciona això de les arroves en el blog. Aquest afegitó final de cada ressenya no està present des del principi dels temps, vaig començar a puntuar a partir del primer aniversari del blog. No ho veia clar, però vaig pensar que seria un bon complement a les paraules. No obstant, no sempre és així.

La puntuació és la part més subjectiva de cada ressenya, podríem dir que l'objectivitat es va perdent a mesura que aquesta avança: sinopsi, valoració de les peculiaritats del llibre i opinió personal. I finalment, una nota, que de vegades no coincideix del tot amb la valoració que sembla que faig de l'obra, perquè a la puntuació valoro coses que no és lògic explicar a la ressenya, és una impressió general molt personal. Tant si m'agrada un llibre com si no, trobo que hi ha escrits més meritoris que altres, i per exemple els reculls de relats no solen ser tan puntuats perquè atorgo un valor més gran a una novel·la, i dintre de la narrativa llarga, tampoc no tots els textos em semblen igual de meritoris. Els criteris són els meus propis, cadascú tindrà els seus però el número d'arroves em ve marcat per una reflexió final. Un cop acabat, senzillament penso 'aquest és un tres arroves', i potser la ressenya és entusiasta, però penso que no es mereix més per altres condicionants. Ara que, en aquesta casa tres arroves és una puntuació gens menyspreable, després torno sobre aquest tema.

Alguns m'heu suggerit de convertir les arroves en categories, és a dir, que ja que el blog està força arregladet, que es puguin consultar també quins llibres han tingut cinc, quatre, o cap arrova només amb un clic. Tinc molta reticència a això, perquè en definitiva el blog és una mena de base de dades de les meves lectures que m'encanta compartir, però que em serveix sobretot a mi. De vegades miro ressenyes antigues i no estic d'acord amb la puntuació que vaig posar, perquè dins del cap els llibres maduren de diferent manera. Alguns guanyen amb el temps, i altres perden. Penso que pel fet de ser un valor tan subjectiu, al cap del temps no seria fiable, depèn massa del moment en que llegeixo un llibre.

Finalment, dir que em sembla que sóc massa estricte, generalment no sóc generós amb les puntuacions perquè les cinc arroves són pràcticament inexistents (sóc molt exigent, què voleu!), i quan en dono quatre vol dir que m'ha agradat molt (o força), llavors tot el que estigui per sota d'això sembla que no m'ha agradat prou, i no sempre és així. També depèn de què demanes al llibre, un tres arroves pot ser una proposta fantàstica depenent del que es busqui. Miraré de fer un esforç per ampliar l'espectre fins a cinc arroves per tenir més marge, a veure si sé ser una mica més benèvol.

I bé, que de vegades sóc una mica cap quadrat, però que s'accepten suggeriments. Tot el que sigui millorar ja m'agrada.