Autor: Anthony Burgess
Editorial, any: labutxaca, 2014
Títol original, idioma, any: A clockwork orange, anglès, 1962
Traductor: Jordi Arbonès
Gènere: Narrativa
Número de pàgines: 260Traductor: Jordi Arbonès
Gènere: Narrativa
Llegit en: Català
I ara què farem, eh? Doncs el mateix que fem totes les nits: pegar, violar, saquejar, prendre drogues i escapar-nos de la policia. Divertir-nos, en definitiva. L'Alex, un fanàtic de la música clàssica, i els seus amics són una banda de quatre que practiquen la ultraviolència pels carrers de la ciutat, com fan tants altres grups d'adolescents, o 'nadsat', com ells mateixos s'anomenen. Van vestits a l'última moda i parlen el seu propi argot; es creuen els amos. Però cal anar amb compte, és un joc excitant i divertit, però si t'enxampen tens un problema. Sobretot si els que creus que són els teus 'drugs', és a dir, col·legues, no et tenen tant respecte com et pensaves i et disputen el lideratge del grup. Fins i tot d'una visita malintencionada a la vella dels gats se'n pot sortir mal parat.
Aquesta història distòpica és molt coneguda per la pel·lícula que se'n va fer als anys 80 (i que no he vist). Narra les experiències d'un grup de joves amb la ultraviolència, la violència com a forma de divertiment i sense cap límit. També explica les conseqüències que això té i les maneres d'un govern totalitarista. Coneixem la història de la mà de l'Alex que ens explica totes les seves vivències en el dialecte 'nadsat', un pastitxo de paraules de diferents orígens que substitueixen les que nosaltres coneixem. Al principi és una mica difícil de seguir i la lectura s'entrebanca, però mica en mica t'hi acostumes i llegeixes sense problemes fins al punt que algunes paraules et venen al cap quan parles amb gent. La majoria es dedueix per context, però al final del llibre disposem d'un glossari. Moltes es podrien fer servir, però d'altres arribes a odiar-les, com ara 'horrouxou' (meravellós, extraordinari, bo...) que la repeteix un miler de vegades i és insuportable.
L'Alex aconsegueix caure malament, tot i la proximitat de les seves paraules, no fa cap pena. És un malparit i un mala ànima, però la moralitat del llibre ja s'encarrega d'anar-li fent pagar tots els seus greuges. Al principi em va costar per com està escrit, però mica en mica agafes la directa i passa molt millor, tot i que el que explica no és massa agradable. És un llibre per reflexionar sobre els actes de joventut, sobre la repressió i sobre la reinserció social. Fa pensar, m'ha resultat força interessant i com a distòpia fa esgarrifar, perquè l'intueixes no massa llunyana. Per cert, el pròleg, a mode de presentació del llibre, és de Quim Monzó, per a qui consideri això com un punt positiu. Un llibre que convé llegir i que ha madurat bé, el pots sentir actual i em sembla que perdurarà encara moltes generacions.
Puntuació: @@@
8 Comentaris
No l'he llegit, però em sona de la pel·lícula.
ResponEliminaPel que veig és una lectura indispensable...? Així doncs me l'apunto. A veure si em poso una mica al dia.
Doncs ara a veure la pel·li, que és una obra mestra.
ResponEliminaN'he sentit a parlar molt. Ara estic saturada però la deixaré anotada per si més endavant m'animo.
ResponEliminaLa peli la vaig veure de joveneta i em va esgarrifar, i no l'he tornat a veure mai més!
ResponEliminaEstic d'acord amb en Salvador. No et perdis la peli!
ResponEliminaSalut i llibres,
SU
Definitivament, si lectors insaciables recomanen encaridament la pel·lícula, senyal que aquesta és una gran recreació. No l'he vista, i després de posar-me alguns fragments té escenes que no em conviden a mirar-la sencera, crec que prefereixo imaginar-m'ho! Gràcies a tots pels comentaris.
ResponEliminamaria, no és pas indispensable, és un d'aquests clàssics que està bé llegir, és recomanable, però ja veus que en aquest cas mirant la pel·li ja tens la feina feta. I si no et ve de gust, no passa res, tampoc és un must.
Salvador i SU, dos lectors de categoria recomaneu la pel·li, és un dels millors elogis que es pot emportar una producció cinematogràfica, us n'adoneu?
Jomateixa, ja ho veus, si mires la pel·lícula ja tens la feina feta, potser pots trobar un parell d'hores per mirar-la i t'estalvies uns dies de lectura que pots reinvertir.
Roselles, he vist uns fragments i realment esgarrifen. Em sembla que no faré massa esforços per veure-la, si un dia me la trobo davant ja la miraré. Total, segur que d'aquí un temps en fan un remake.
No sabia que existia el llibre! La pel·lícula és colpidora però extraordinària.
ResponEliminaVal la pena veure la pel.lícula, crea una atracció i una repulsió molt fortes. El protagonista, el Malcom McDowell, està genial.
ResponElimina