Autors: Sebastià Bennasar, Lluís Llort, Salvador Macip, Marc Moreno
Editorial, any: Llibres del delicte, 2014
Gènere: Novel·la negra
Número de pàgines: 160
Llegit en: Català

Uns assaltadors albano-kosovars. La casa d'un mafiós rus. Una dona espectacular. Un botí dels que fan època. Un empresari de la nit endeutat fins les celles. Prostíbuls, drogues, alcohol, sexe i negocis bruts. Trets, morts i interessos foscos. I tot això, a Lloret de Mar. A vuit mans, aquesta història ambientada en terres catalanes, però amb tints de pel·lícula d'acció americana, ens mostra tot allò que intuïm que existeix però que preferim no saber. Un entramat de màfia i plans maquiavèl·lics de gent que no s'està per orgues, una bona quantitat de milions importa molt més que una vida humana, o les que siguin. I ja se sap que els diamants són els millors amics de les dones, però també dels mafiosos. Acció frenètica i una història amagada molt ben trenada, això és el que es pot trobar en aquest experiment de quatre escriptors emergents de la literatura catalana actual.

Tot i que es tracta d'una única història, cada escriptor ha escrit un capítol separat, cadascun des de la perspectiva d'un dels personatges que hi surten. La trama no perd coherència en cap moment, no queden caps per lligar, però sí que perd ritme. Els dos primers capítols són un espiral d'acció, personatges durs i situacions extremes, amb molta canya. El canvi sobtat en el tercer capítol, on comença a explicar-se la història subjacent, no s'arregla introduint infinitat de paraulotes, es nota massa. Tot i així, el conjunt és completament absorbent i ben construït. Quatre estils d'escriptura diferents que es complementen. Fàcil de llegir i intrigant, et manté ben atrapat fins el final.

Si he de triar, em quedo amb els dos primers capítols. Per sort, la història que sustenta el llibre està molt bé i té més d'un gir inesperat, però el canvi des de la meitat del llibre és massa brusc. Aquesta és la principal critica, i que es donen massa explicacions al final. Però a banda d'això, he de dir que moltes estones m'ha fet gaudir com un camell, m'ho he passat molt bé i es llegeix rapidíssim. El posarem a novel·la negra a falta d'una altra categoria, però és un llibre d'acció i agraeixo que no hi hagi un excés d'exaltació de la pàtria, on no quadra que passin aquestes coses, ni de participació dels inefables mossos literaris. Un llibre molt recomanable si us va la marxa i els personatges sense escrúpols. Els del llibre, no els autors!

Puntuació: @@@@