Autor: Roald Dahl
Editorial, any: Puffin Books, 2014 (original de 1964)
Gènere: Infantil
Número de pàgines: 180
Llegit en: Anglès

La família d'en Charlie passa penúries. Viuen en una caseta de fusta i només el pare treballa. Amb el seu sou de la fàbrica de pasta de dents ha de mantenir la seva dona i fill i els quatre avis, que no s'aixequen mai del llit de grans que són. L'hivern és dur en aquestes circumstàncies. En Charlie és un noiet aplicat i molt assenyat i no es queixa mai de la sopa de col que mengen dia sí i dia també. Però es deleix per la xocolata, i especialment la de la marca Wonka. Cada any pel seu aniversari la família fa un gran esforç per regalar-li una tauleta de xocolata i aquest és el moment més esperat de l'any. I aquest cop encara serà més esperat ja que el propietari de la gran i misteriosa fàbrica Wonka ha amagat 5 bitllets daurats en els seus productes i aquells que els trobin tindran dret a una visita guiada per ell mateix a la fàbrica, cosa que no ha fet mai ningú. Res no faria més il·lusió a en Charlie que poder-hi anar, però les possibilitats són realment escasses... 

Tim Burton va portar aquesta història al cinema l'any 2005 i val a dir que ho va fer de forma força fidedigna. Després de llegir el llibre veus que els personatges de la pel·lícula estan molt ben caracteritzats. I si Burton és un mestre recreant escenaris màgics, Roald Dahl és un mestre de la literatura infantil, un mestre en majúscules. El problema és llegir-lo de més gran i haver vist la pel·li, ja saps per on van els trets, però el llibre enamora pels quatre costats. Willy Wonka t'encomana la seva bogeria, els  Oompa-Loompes hi posen la crítica i les lliçons amb les seves cançons, i en Charlie i el seu avi te'ls menjaries. El públic al que va destinat anirà de sorpresa en sorpresa a mesura que passa les pàgines. Els capítols són curts i la lectura és àgil i absorbent. La història és completament màgica.

Pagaria diners per haver descobert Roald Dahl quan tenia 10 anys. Sortosament, d'alguna manera o altra em vaig enganxar a la lectura, però d'haver-lo descobert, ja hauria quedat atrapat. De totes maneres, també en gaudeixo ara llegint-lo en anglès, és un nivell molt assequible, practico una mica i he de reconèixer que les històries m'encanten. Aquest és el que més m'ha agradat dels tres que he llegit i el trobo molt recomanable per totes les edats, sense oblidar que és un llibre infantil. Però com m'agrada dir, Dahl no pren el pèl a la canalla, es tracta de literatura d'alta volada per nens i nenes, que també es mereixen llegir coses bones. Ja vindran els llibres de crims i de misteris, però una pausa d'aquest tipus és una autèntica delícia.

Puntuació: @@@@ i mitja