Autor: Joan Voltas 
Editorial, any: Columna Jove, 2001
Gènere: Juvenil
Número de pàgines: 149
Llegit en: Català
Premis: Ciutat de Badalona de Narrativa Juvenil 2001

El Marcel és un jove de família bona, molt reservat i estudiós. La seva gran passió són les balenes, fins que en descobreix una altra: la màquina del milió. Els seus pares no volen que s'hi acosti, i molt menys que vagi a bars, però ell hi dedica una estoneta cada dia després de sortir de l'escola. El que no s'espera és que uns segrestadors l'han triat per emportar-se'l i demanar un rescat, saben que el seu pare té diners i que no li costarà pagar-los. El poca-pena d'en Felip, que acaba de sortir de la presó, serà qui muntarà el pla, que inclourà el seu germà Toni, que és una mica lent de reflexos, i una parella de venedors ambulants que vol sortir de la misèria. Els segrestadors ho tenen molt ben pensat, però hauran d'anar amb compte perquè en Marcel és molt espavilat. Què se'ls pot estar escapant?

M'agrada llegir llibres juvenils de tant en tant, i aquest corria per casa des de fa una temporada. El veritable protagonista d'aquesta història no és en Marcel, sinó els segrestadors. Sobre ells i el seu pla es parla la major part del temps. Es tracta d'una trama una mica inversemblant, però que no s'embolica i es llegeix fàcilment. Arrossega unes quantes lliçons moralistes, com ja passa en aquest tipus de llibres, encara que també amaga uns quants vestigis de costums masclistes, ara potser no serien gaire ben vistos. És un llibre curt i passa bé, els dolents no són tan dolents, ni els bons tan bons o perfectes, això està bé.

Quan es llegeix un llibre destinat a públic adolescent s'ha d'intentar valorar-lo des d'una perspectiva no adulta. En aquest sentit, el llibre està bé i enganxa, i toca alguns temes que segur que són de l'interès de la jovenalla. També ens parla d'una gent que emprenen una acció, un segrest, a la desesperada, per escapar d'una vida miserable, i això ja és donar una mica més de profunditat a la història. En conjunt, un llibre que el públic més jove devorarà sense problemes i amb ganes. I l'adult també, però la idea principal queda molt simplificada per no complicar-se la vida ni la lectura.

Puntuació: @@@