Editorial, any: Periscopi, 2017
Títol original, idioma, any: The Underground Railroad, anglès, 2016
Gènere: Narrativa
Traductora: Albert Torrescasana
Número de pàgines: 390
Llegit en: Català
Premis: Pulitzer 2017, National Book Award 2016 i Indies Choice Book Award 2017
La vida en els camps de cotó de Geòrgia no és fàcil pels esclaus, i menys quan els amos de la plantació són dèspotes i despietats. La Cora treballa a la finca dels Randall però després d'una pallissa que rep per protegir un vailet que ha comès una errada infantil, i que està a punt de rebre de valent, decideix acceptar l'oferta d'en Caesar per escapar-se amb ell cap el nord. Així comença el periple de la Cora a través de diversos estats esclavistes a les acaballes del segle XXI, cadascun amb les seves diferències en la manera d'entendre l'esclavitud i la presència dels negres en general, però on serà molt difícil que la jove trobi la seguretat. A més, en Ridgeway, el famós caçador de recompenses, li segueix els passos, l'amo Randall ha posat preu al seu cap, així que no es podrà despistar ni un segon, ni confiar en ningú. Per sort, la xarxa de solidaritat que conforma el ferrocarril subterrani, clandestí i secret, li atorgarà una oportunitat.
Aquest llibre està basat en fets reals. La història de la Cora podria ser la de qualsevol esclau que provava d'escapar-se del jou de l'esclavatge, i no ens estalvia detalls sobre el tracte que rebien els negres ni els càstigs que patien si els atrapaven. És ficció, però alhora és realitat, una realitat molt dura. La història se'ns explica en capítols llargs ambientats en cadascuna de les parades que fa la Cora en el seu viatge cap a la llibertat. I entre estacions, coneixerem amb una mica més de detall alguns dels personatges que són importants a la seva vida, en capítols més curts. L'autor s'empesca una trama que no ens pot deixar indiferents, s'allunya de persecucions cinematogràfiques i espectaculars per donar prioritat al realisme de la manera més explícita i explicativa possible. Transmet així les atrocitats d'una època molt fosca de la història americana, i ho fa amb mestratge, amb rigorositat i amb ofici.
El ferrocarril s'està emportant molts elogis tant de la crítica com del públic, i són ben merescuts. És un llibre que s'ha d'anar mastegant, amb una lectura atenta i concentrada. L'única pega que li podria trobar és certa dispersió en alguns moments, salts d'unes situacions a d'altres, però només en les parts més explicatives. Per la resta, val la pena llegir-lo perquè hi trobem una bona història amb sobrada qualitat literària, i a més un relat novel·lat de l'època colonial americana, vist des de la perspectiva dels que patien les atrocitats dels blancs. Atrapa, t'adones que estàs llegint un bon llibre, i a més aprenem una mica d'història recent. Més recent del que ens agrada reconèixer. Com ja és habitual, Edicions del Periscopi ratlla a altíssim nivell amb la publicació d'aquesta joia. No hi busqueu lectura fàcil, però sí una lectura sòlida i que no deixa indiferent.
Valoració: @@@@
10 Comentaris
Sobre aquest llibre he llegit tota mena d'opinions. Veig que a tu t'ha agradat; bon motiu per donar-li una oportunitat.
ResponEliminaL'afegeixo a la llista de desitjos. Ja em cridava l'atenció i m'has acabat de fer decidir. He vist que tens la llibreria i societat negre al punt de mira. N'espero les resenyes. El primer el vaig llegir al 2010 i tinc curiositat per saber què en penses i el segon no sé si decidir-me.
ResponEliminaNo és un tema que em cridi especialment l'atenció però ja saps que em refio força de les teves recomanacions literàries i 4@ són moltes @. Me l'apunto a la llista de pendents.
ResponEliminaHe llegit més opinions negatives que positives, fet que m'ha portat a descartarlo de moment.
ResponEliminaDoncs jo totes les crítiques que he llegit són bones, el que passa és que aquestes temàtiques d'injustícies tan flagrants i crues em fan patir i si l'haig de llegir ho he de fer quan tingui l'esperit adequat.
ResponEliminaÉs una editorial que m'agrada força, i veig que les @ van acompanyant.
ResponEliminaPer cert, Per Molts Anys!!! ;)
Molts gràcies a tots pels comentaris, ja es veu que aquest llibre atreu l'atenció,ja que uns quants us heu animat a comentar.
ResponEliminaAllau, no sempre coincidim en gusto, prou que ho saps. Veurem si aquesta vegada estem en la mateixa línia.
Mireia, ja ho deia que aquest llibre ha encuriosit a molta gent, i generalment està agradant. A veure si tu no n'ets l'excepció. 'La llibreria' serà el proper llibre que llegeixi, avui el començo, així que la ressenya aviat. I sobre l'Andreu Martín, per mi és garantia, segur que no em decebrà!
McAbeu, precisament pensava que a tu et podria agradar. Té coses que ens fan pensar en 'Matar a un rossinyol,que sé que et va agradar, i és una bona història. A veure si t'agrada.
Natàlia, doncs jo només n'he sentit coses bones, com a més negatiu he sentit que no havien connectat amb el llibre, però això no vol dir que no sigui bo. Em podries dir quines crítiques negatives ha trobat. Les ressenyes que he visten parlen bé. Per cert, benvinguda al blog!
Botika, em passa igual, n'he sentit coses bones, i penso que són merescudes, però podria no haver-me agradat depenent de les ganes o l'estat que l'hagués agafat. Espera que sigui el seu moment i intenta-ho, que val la pena.
Jomateixa, Periscopi no publica qualsevol cosa, la seva tria d'obres es fa aconsciència. Que hagin triat publicar el ferrocarril ja diu molt. I per mi, és un nou encert que tenen. Quinscracks. Ah, gràcies per la felicitació!
Ara mateix l'he acabat de llegir i coincideixo força amb la teva opinió. El llibre está bé, de vegades et perds una mica per la quantitat de personatges i situacions que hi ha, però la història de la Cora i dels anys de l'esclavitud (molt recents encara) enaganxen i enganxen molt.
ResponEliminaTambé coincideixo en l'opinió sobre Periscopi. De moment he llegit Ànima, La sang de les promeses, L'aquari i aquesta i cap d'elles m'ha decebut.
i La gran teranyina ;)
ResponEliminaEl tinc a la llista! ara que he reprès l'hàbit lector i en gaudeixo, aviam si m'hi poso aviat.
ResponElimina