Autor: Manuel de Pedrolo
Editorial, any: Selecta, 1963
Gènere: Narrativa
Número de pàgines: 316
Llegit en: Català
Premis: Sant Jordi 1962

Les coses a casa d'en Rogeli no estan bé. Ja és gran, fa uns anys que va deixar la fàbrica, els seus tres fills ja fan la seva i la relació amb la seva dona no pot ser més freda i distant. Com que ja no treballa, es veu obligat a fer tota mena de feines de casa sense protestar i a deixar-se tractar com un drap brut pels de casa. Com és possible que hagin arribat a aquesta situació? Si ell era el senyor de la casa, l'amo. Com s'ha pogut degradar tant. Emparat per la solitud de la seva cambra, una nit es posa a recordar esdeveniments de la seva vida que l'han portat fins al moment actual, en el que ja no es reconeix ni a ell mateix. A mesura que va retrocedint en el temps, serà conscient d'aquells moments crucials que el van fer anar cedint terreny i perdre el respecte dels seus. Fins quan es remunten els greuges? Té tota la matinada per pensar-ho.

El llibre explica, en capítols llargs, els moments clau que han portat en Rogeli, un home miserable i pocapena, a la situació actual, retrocedint en el temps en un període que va de 1953 a 1913. Ens posarà molt en situació per arribar a un fet culminant que va marcar un abans i un després en el respecte que li tenien. Malgrat que no es pot negar la impagable prosa de Pedrolo i una gran capacitat imaginativa, el llibre es fonamenta sobre els pilars del masclisme més recalcitrant, de manera que per més que mostri a la Rosa, la dona d'en Rogeli, com un ogre, en realitat aquest llibre no podria escriure's en l'actualitat, ja que l'imaginari col·lectiu ha canviat molt i la majoria d'actuacions i idees d'en Rogeli tampoc no serien acceptables. Més enllà d'això, en ser una primera edició el vocabulari també està molt desactualitzat, va ser escrit a finals dels anys 50 i es nota. Tot i així, la història és molt realista i ben explicada, un llibre sòlid i ben pensat, amb aquest plantejament original d'un home fent memòria en sentit temporal invers. El penalitza el context, però no pas l'execució.

El llibre se m'ha allargat per diversos factors. Un d'ells per l'edició antiga amb lletra minúscula i atapeïda. També és molt descriptiu i detallat, i això de vegades costa d'empassar. Em va costar una mica entendre de què anava la pel·lícula, però quan me'n vaig adonar va pujar enters. Sense fer-se pesat, costa una mica de llegir, però ja dic que té un plantejament original i està ben trobat. La capacitat de descriure la realitat del moment per part de l'autor és molt notable, tot i que sigui una realitat que no ens agrada. No és que el patriarcat i la masculinitat ferida no existeixin avui en dia, però aquí ens els mostra tan explícitament que et fa arrufar el nas més d'un cop. Reconec que aquest autor no m'apassiona tant com a alguna de la gent d'aquí, però no tanco la porta a anar descobrint la seva extensa bibliografia. A més, ara és fàcil, que han reeditat unes quantes obres seves en motiu del centenari del seu naixement!

Valoració: @@ i mitja