Editorial, any: La Magrana, 2010
Gènere: Terror
Número de pàgines: 359
Llegit en: Català
Estiu calorós a ciutat, però aquest any en Víctor ho està passant més malament que mai. La Irene l'ha deixat i li està costant superar-ho. Fa dies que es troba malament, però tot ho relaciona amb la seva absència. Intenta refugiar-se en la feina, la millor manera de mantenir el cap ocupat. És assistent social i veu casos de tots colors, però també té estima pels avis i altres persones amb problemes de qui ha de tenir cura. Per això l'afecta enormement quan diversos dels seus avis moren en circumstàncies una mica estranyes. Semblen suïcidis, però no tenen raó de ser. No s'ho explica, però el seu cervell acaba fent un clic. En tots els escenaris hi havia aquestes molestes i pudents plantes d'eucaliptus que estan tan de moda. No es pot treure del cap la presència d'aquestes plantes mentolades que semblen omnipresents. Però seria una bogeria que tinguessin alguna relació amb les morts i amb el comportament estrany que estan demostrant algunes persones, oi?
Aquest llibre és un homenatge a la pel·lícula 'La invasió dels ultracossos' però en Marc Pastor hi posa un segell molt personal. No amaga en la mateixa trama que el que està passant és el mateix que en aquella vella història, però com que comença com un llibre de ficció estàndard el mateix protagonista diu que seria inversemblant que estigués passant de veritat. Té dues parts de ritmes molt diferents, la primera meitat és més lenta i només ensenya pinzellades de la història de fons perquè ens n'anem fent a la idea, però en canvi hi ha un excés d'informació sobre la vida dels protagonistes, per mi una mica innecessari. La segona part es precipita gairebé de sobte i ja passa a ser un thriller de terror amb una Barcelona plena de zombis. L'estil de l'autor és d'aquells que t'entra o no t'entra, però he tingut la sort que m'ha agradat molt. Contínues referències a cultura pop, pel·lícules, llibres, discos que em resulten força coneguts, i un humor molt irònic i àcid de vegades, fins i tot tragicòmic. Figures literàries a cabassos. Ha aconseguit atrapar-me amb la seva escriptura i una bona història i se li perdona el ritme desigual i alguna que altra errada argumental.
Amb 'L'any de la plaga' m'estreno amb aquest autor i ja aviso que no serà l'últim llibre que llegiré d'ell. M'ha convençut prou com per explorar una mica més la seva obra. Conté força ingredients que m'atreuen però sobretot en destaco l'escriptura, aquell intangible que fa que connectis amb un autor. No vull deixar de destacar una errada en la edició, que entenc que no té res a veure amb l'autor. Es tracta de la paginació: quan arriba a la pàgina 214, d'aquí fins els agraïments totes les pàgines tenen aquest mateix número. Desconec si està fet expressament per algun motiu que no entenc, o només és una errada incomprensible, però quina angoixa no saber per quina pàgina vas! En qualsevol cas, un bon llibre i la impressió d'haver descobert (tard, ja ho sé) un bon autor, impressió que espero que es confirmi en properes lectures.
Impressió general: @@@@
7 Comentaris
És un llibre que em va cridar l'atenció quan va sortir però, per una cosa o altra, no vaig llegir en el seu moment. Fa unes setmanes, vaig assabentar-me que n'havien fet una pel·lícula, això me'l va tornar a fer present i me'l vaig anotar per tenir-lo en compte. Després he llegit que la pel·lícula no ha tingut molt bones crítiques però això no té necessàriament res a veure amb la novel·la i ara la teva ressenya em confirma que val la pena mantenir-la en el punt de mira i afegir-la a la meva llista de pendents.
ResponEliminaPS_ M'ha cridat molt l'atenció aquesta "errada" de la pàgina 214 i he descobert que no és tal sinó que està fet expressament. El mateix autor ho explica en aquesta entrevista.
Aquest també el tinc!I pendent de llegir. La història en sí m'enganxa. Desconeixia l'errada expressa. I tant que ha de ser angoixant. Se'n ha fet una pel.lícula? Ho buscaré.
ResponEliminasempre l'he vist i mai he acabat de fer el pas... malgrat que el teu comentari fa que les ganes de llegir-lo augmentin, no t'ho negaré :)
ResponEliminaTinc una assignatura pendent amb el Marc Pastor, tot i que pensava començar per La mala dona. Vaig llegir un relat seu en el llibre Mossos d'Esquadra, els casos de ficció i em va agradar el seu estil..
ResponEliminaLa meva germana és molt fan, jo encara no m'hi he atrevit. Segurament ho faci en algun moment.
ResponEliminaNo sé per què pensava que aquest autor tindria més adeptes, em trobo que entre els comentaristes sobretot hi ha gent que li ha cridat l'atenció en algun moment però que no s'han acabat de decidir. A veure si la ressenya contribueix a que doneu el pas. Moltes gràcies per comentar.
ResponEliminaMcAbeu, no he vist la pel·li ni sé si l'arribaré a veure, però m'ha semblat que el llibre val la pena. Alguns fragments poden ser força cinematogràfics, però d'altres no tant, no sé com deu ser el resultat. També depèn dels recursos que hi hagin invertit, és clar. Gràcies per compartir això de la paginació, i dels capítols, que ni me n'havia adonat. Era una errada tan rara que realment havia d'estar feta expressament. Però em mantinc, com a experiment pot ser el que vulgui l'autor, però pel lector és ben angoixant!
maria, la pel·lícula la vaig veure anunciada fa poc, no sé si pels cinemes o perquè l'oferien ja en alguna plataforma, no ho recordo. Però en tot cas, segue que el llibre serà millor!
Eli, és especial, té parts molt bones i d'altres no tant, però penso que si connectes amb l'escriptura de l'autor ja tens molt guanyat per passar una bona estona. Si no hi connectes... em sembla que l'has de deixar passar.
Botika, si t'agrada el seu estil és probable que t'agradin també els seus llibres. Està bé això d'haver-lo pogut tastar abans amb un relat. Ara no et sé dir quin serà el següent llibre que llegiré d'ell, no sé si tirar enrere amb 'La mala dona' o anar a un dels més nous, ja ho veurem!
Marta Madrid, gràcies pel comentari i benvinguda. Si la teva germana no ha aconseguit enredar-te encara difícilment ho farà la meva ressenya!
Crec que jo també vaig començar per aquest, però n'he llegit potser tres més i tinc pendents llegir-los tots.
ResponElimina