Autor: Hernán Díaz
Editorial, any: Edicions del Periscopi, 2020
Títol original, idioma, any: In the distance, anglès, 2017
Gènere: Aventures
Traductora: Josefina Caball
Número de pàgines: 329
Llegit en: Català

El que havia de ser la cerca d'un futur prometedor a les Amèriques, acaba en tragèdia. En Håkan i el seu germà Linus marxen de Suècia rumb a Nova York, tots dos són molt joves i esperen trobar-hi noves oportunitats i sortir de la misèria. Però durant una escala en el viatge se separen i en Håkan acaba en un vaixell que el porta a san Francisco, via Cabo de Hornos. No coneix l'idioma ni res en absolut del país que l'acull, però un mapa li diu que, per retrobar el seu germà, cal que es desplaci cap a l'est, i això fa. Emprèn un viatge per terra a través d'un país en desenvolupament en el que hi trobarà bona gent i individus completament menyspreables. En Håkan, que té un cos desproporcionat i no para de créixer, s'acabarà forjant una llegenda, tot i que a ell no li agrada gens. Ja es tortura prou per alguns actes que ha fet, com perquè a sobre li atribueixin algunes proeses en les que no ha participat. La naturalesa humana el portarà a refugiar-se en ell mateix i apartar-se d'una civilització molt poc civilitzada.

Pot un gènere tan suat com els westerns tenir lloc en la literatura contemporània? Aquest llibre demostra que sí. Està ambientat a principis del segle XIX, els Estats Units encara estan en construcció, però la majoria de coses que hi passen són atemporals. És la història d'un home sol que no encaixa enlloc, per les seves condicions físiques i el seu caràcter introvertit li costarà molt acostar-se a les persones que es va trobant al camí, i el destí li anirà arrabassant tot allò que comença a estimar, encara que sigui de manera molt tímida. Amb un estil molt descriptiu i detallat es construeix una vivència que tindrà diferents fronts i no se'ns farà pesat en cap d'ells. Una trama que avança lenta, això sí, i a través d'episodis concrets que marcaran la vida d'en Håkan i que s'encarregarà d'anar evocant periòdicament. La dicotomia d'un home que fuig d'ell mateix, però que alhora només se sent còmode quan està sol. L'inexorable pas del temps.

L'argument del llibre ja és atractiu, promet una història plena d'aventures a l'oest americà, però va fins i tot més enllà. Ens mostra un protagonista únic que arrossega tot el pes narratiu, amb diversos secundaris que l'acompanyen en algun moment de la seva vida. Una vida difícil, plena de penúries i pèrdues, d'autoturment i de pura supervivència. Tot plegat, ben narrat i amb molta capacitat de captar l'atenció. Alguna part del tram final m'ha semblat una mica reiterativa, i cal ser conscient que és un llibre dens, intens i de ritme lent. Però val la pena llegir-lo, assaborir-lo fins i tot en aquells moments més crus en els que no se'ns estalvien detalls, per escabrosos que siguin. Un llibre que em va generar unes expectatives i que no m'ha decebut, un bon descobriment que m'ha proporcionat una bona setmana de lectura. A més, amb una edició preciosa d'una editorial que ja ens té acostumats a grans dissenys, però amb aquest s'han superat.

Impressió general: @@@@