Autora: Care Santos
Editorial, any: Columna, 2018
Gènere: Narrativa
Número de pàgines: 390
Llegit en: Català

La Reina fa selecció de personal per una gran empresa farmacèutica, està en plena fase d'entrevistes i opten a la plaça alguns dels millors professionals del món en aquest camp. El procés de selecció es fa a Romania, com sempre hi ha anat amb totes les despeses pagades i gaudint de tots els luxes disponibles. Fins i tot s'hi ha emportat un amant ocasional com a acompanyant. Però quan menys s'ho espera rep una notícia que li capgira totalment l'existència: el seu fill Albert de 17 anys ha intentat suïcidar-se. La Reina ho deixa tot penjat per tornar-se'n a casa amb el seu fill, però es queda atrapada a l'aeroport de Bucarest per una forta tempesta que que està arrasant tot l'est d'Europa. Angoixada com mai, mobilitza tots els seus recursos comunicatius per remoure cel i terra i assegurar-se que l'Albert està bé, que la seva peculiar situació familiar no es descontrola i per intentar entendre com un noi tan brillant i afable ha arribat al punt de voler-se treure la vida. Li espera una nit molt llarga.

Aquest llibre té un plantejament modern i explota les possibilitats de comunicació a distància. A través dels dispositius que té disponibles, la protagonista aconsegueix remoure cel i terra per aconseguir respostes, per discutir-se, per trobar informació i fer tot allò que li cal, tenint en compte que té el cap al costat del seu fill a Barcelona, però el cos a l'aeroport de Bucarest. A base de capítols curts on cadascun representa una trucada, un mail, una conversa escrita, però també records, explicacions o aclariments, anirem construint el complicat entramat familiar de la Reina i l'Albert i entendrem què ha portat al noi a atemptar contra la seva vida. La Reina és una dona forta, moderna, que ha comès errades a la vida però que ha afrontat els problemes de cara. Tot i que algunes de les seves actuacions no ens agradin, el text, en el seu conjunt, té cert to de redempció i de mostrar-la com una heroïna genuïna. No és una mare perfecta, quina ho és? Però pel seu fill està disposada a qualsevol cosa.

Els llibres de la Care Santos volen a les mans. Com els altres, aquest és fàcil de llegir i atrapa, també els capítols curts hi ajuden. Potser en aquest hi trobem un excés de tòpics i algun dels esdeveniments que marquen la història són poc versemblants. També m'ha semblat que alguna cosa balla en la cronologia, però també podria haver-me despistat. Té un plantejament original i aconsegueix fer-te interessar per tots els personatges, sembla que alguns descobriments no seran possibles des de tanta distància, però la Reina ho pot tot. Tant és així, que hi ha continuació d'aquest llibre, probablement per aprofitar un personatge que encara es pot explotar més. En aquest volum ja s'introdueixen alguns elements que ens fan veure per on aniran els trets a la nova entrega. Previsiblement, els llibres d'aquesta autora seguiran apareixent per aquí, la seva capacitat narrativa, de construir vides diverses i d'atrapar-te amb les històries m'està convencent. Fins i tot diria que és una bona opció per enganxar a la lectura a aquells que no en són aficionats. Fàcil i distret, no falla!

Impressió general: @@@