Autora: Naomi Alderman
Editorial, any: Penguin Books, 2016
Gènere: Ciència ficció
Número de pàgines: 339
Llegit en: Anglès
Premis: Women's prize for fiction 2017

La societat és eminentment patriarcal, però alguna cosa està a punt de canviar. Algunes noies joves desenvolupen un poder estrany: la capacitat de generar electricitat amb els seus propis cossos i projectar-la com una arma. Ara es poden defensar, poden intimidar i fer mal a qui vulgui atacar-les. Ja no les sotmetrà ningú. Mica en mica, el poder s'estén, les dones se'l poden despertar les unes a les altres i els homes se senten indefensos, atemorits i preocupats perquè la seva hegemonia trontolla i perquè les dones estan passant a ser el gènere dominant. En aquest escenari destacaran algunes personalitats concretes, l'Allie, reconvertida en Mare Eva, que fundarà una nova religió, la Roxy, membre d'una important família de traficants, en Tunde, un reporter que documentarà tots els canvis de la societat posant en risc la seva vida, o la Margot, política que ascendirà ràpidament en les esferes de poder institucional. El món està canviat, nous lideratges, noves normes i una dominació femenina que revertirà tots els cànons establerts. Fins on estan disposades les dones a portar els seu poder?

Curiosa i interessant distòpia que va fer certa fortuna fa uns anys, potser no tant aquí a casa nostra. El llibre està plantejat com un manuscrit que un escriptor envia a la Naomi perquè el revisi. Es diu 'The power' i és una novel·la històrica. En ella explica com les dones van obtenir l'hegemonia i les conseqüències socials i polítiques que se'n van derivar. Consta de diverses parts que són un compte enrere cap a uns esdeveniments que desconeixem, i a cada part els personatges principals tenen capítols propis en els quals aborden els canvis que la situació mundial va patint per la irrupció del poder. Uns personatges influeixen en els altres i més endavant també interactuaran, cadascú des de la seva participació en els fets. La història requereix una bona dosi de concentració i d'abstracció perquè planteja un món que no és l'invers del que coneixem perquè les dones són ara la classe dominant, sinó que és tota una altra cosa. Això és, precisament, el que el fa interessant i absorbent. El plantejament inicial és ja atractiu i el desenvolupament imaginatiu i fa pensar. Pensar molt.

No tenia pensat llegir aquest llibre ara i n'hauré de donar les gràcies al confinament. L'he llegit en anglès i sabia que se m'allargaria, per això vaig pensar que ara o mai. Ja l'argument desperta la curiositat i tot el llibre no decep, és un gran exercici d'imaginació barrejant ciència ficció, fantasia, comunicació, geopolítica i uns quants elements més que fan un bon còctel. Podríem dir que a l'autora se li en va una mica la castanya, però construeix una gran història que ens té ben atrapats, i a més l'aborda des de molts angles diferents i això afavoreix el conjunt. Però el que m'ha acabat de matar és el creuament de cartes final entre la Naomi i l'escriptor fictici del manuscrit en les que discuteixen sobre l'obra. Si el llibre ja m'havia agradat molt, aquest final li dóna encara un plus. Val molt la pena llegir-lo si us agraden les distòpies i esteu interessats en les qüestions de gènere. A mi m'ha agradat molt i no m'ha resultat difícil de llegir ni tan sols en anglès, tot i que no és text que abordi temes fàcils i trivials. Molt recomanable.

Impressió general: @@@@ i mitja