Autor: Peter May
Editorial, any: Univers, 2020
Títol original, idioma, any: Lockdown, anglès, 2020
Gènere: Intriga
Traducció: Joan Puntí
Número de pàgines: 340
Llegit en: Català
 
Les obres del nou hospital van a tota màquina, hi ha ordres d'acabar-lo en una setmana, cosa que seria una bogeria, si no fos pel context en què s'ha pres aquesta decisió. Londres està tancada per un brot esfereïdor de grip aviar. Les restriccions de mobilitat, horàries i de seguretat personal són dures, però és l'única manera de fer front a la crisi sanitària. Quan els operaris estan a punt d'abocar ciment a un fossat, descobreixen una bossa plena d'ossos, que per la mida semblen d'una criatura petita. Queda clar que algú els ha llençat allà pensant que les obres els sepultarien per sempre. L'inspector Jack MacNeil, que està a punt de jubilar-se del servei actiu, entomarà el cas. Si ja és difícil enfrontar-se amb algú que és capaç de perpetrar un crim així, fer-ho en una ciutat tancada amb pany i forrellat, amb un estat d'emergència declarat, amb un virus amb una taxa de mortalitat altíssima i descontrolat, i amb militars per totes bandes, encara ho complica més. Però  ni en Mac Neil, ni ningú, pot imaginar-se ni per un moment les ramificacions d'aquest cas.

Llegint l'argument d'aquesta novel·la a cavall entre el gènere negre i la distòpia, és fàcil pensar 'ja està, algú que s'ha aprofitat del context actual per escriure la seva novel·la'. Però això és només veritat a mitges. Peter May va escriure aquesta història fa 15 anys. En el seu moment, el plantejament d'una Londres en estat d'emergència, militaritzada, amb saquejos i un virus mortífer condicionant la vida de tothom, no va atreure els editors. Per massa inversemblant. Tenint en compte la situació actual, l'autor va treure aquest text del calaix i, ara sí, ha aconseguit publicar-lo. L'ambient que descriu se'ns fa terriblement familiar. Probablement hi ha hagut una mica de revisió per ajustar més a la realitat alguns punts, però l'exercici que va fer May en el seu moment és força meritori. La trama negra que planteja és indissoluble de la situació d'emergència, no és tan sols un marc per dificultar les coses. Conté diversos elements interessants, però a estones és una mica confusa. Manté un bon ritme i un bon pols narratiu, un argument que és fàcilment imaginable en format pel·lícula i, per tant, una d'aquestes històries que et volen a les mans. Per destacar-ne algunes pegues, diré que personalment m'ha cansat la fal·lera de l'autor de recitar els itineraris dels protagonistes carrer per carrer. Ja ho sabem que coneix bé Londres, però no ens cal en el text, és molt sobrer. Segons ell mateix, no era així a la versió original, i ja ho podria haver deixat tal com estava. També li he trobat algunes errades i el que m'han semblat defectes de traducció, no sé si producte de publicar el llibre massa ràpid. 

Tota la trama succeeix en un sol dia, especialment en la seva nit, cosa que ens recorda les novel·les de Dan Brown. En aquest temps hi passen moltes, moltes coses. Potser massa i tot. Hi ha molta acció, ciència forense, persecucions, violència a cabassos i escenes dignes de Hollywood. El llibre és un molt bon entreteniment i enganxa força. El fet d'estar ambientat en una pandèmia, llegit en els temps que corren, encara li afegeix un puntet més d'interès. El que em grinyola una mica és la manera de relacionar el crim que ocupa la investigació i la pandèmia pròpiament dita. Penso que aporta una resolució una mica perillosa, però bé, me l'agafaré com el llibre de ficció que és, i així ha d'estar tot permès. Llibre ideal per passar una bona estona de lectura, amb molts ingredients que atrapen i força ben escrit, que per aquesta mena de literatura no és poca cosa. A més, tot i que no sigui indicatiu de res, he de dir que té una de les portades més espectaculars que recordo. M'agraden les edicions que fa Univers, també ho he de dir. Trobo que aquest llibre pot ser un bon regal pels amants del gènere thriller, especialment en aquestes dates. No crec que els decebi.
 
Impressió general: @@@ i mitja