Autora: Tessa Hadley
Editorial, any: Edicions de 1984, 2021
Títol original, idioma, any: Late in the day, anglès, 2019
Gènere: Narrativa
Traducció: Mercè Ubach
Número de pàgines: 315
Llegit en: Català
 
La vida és fràgil, amb una trucada pot canviar completament. Un vespre d'estiu, sona el telèfon a casa de l'Alex i la Christine. És la seva amiga Lydia, que sembla estar en xoc. Li costa molt, però aconsegueix comunicar-los que en Zachary, el seu home, ha patit un atac i que és mort. Els dos matrimonis es coneixen des de l'època d'estudiants, han compartit tota una vida junts. Dels quatre, en Zach era el més robust i bon jan, el ciment que els mantenia units. Cap d'ells no és capaç d'imaginar-se com els afectarà aquest desafortunat accident, però cal tirar endavant. La parella no té la intenció de deixar la Lydia a l'estacada, la conviden a quedar-se a casa seva el temps que calgui per asserenar-se i fer-se a la idea plegats que en Zach ja no hi és. La nova circumstància farà aflorar la història comuna que els quatre van anar escrivint, una història plena de secrets i ressentiments que ara viurà un nou episodi que els afectarà a tots i a la seva maduresa còmoda i benestant.

L'Alex, la Christine, la Lydia i en Zach ostenten el protagonisme coral d'aquest drama familiar ambientat a Londres, però també trobarem la participació dels seus fills i fins i tot dels seus pares. Tots ells són gent formada, intel·lectual i amb inquietuds artístiques. De fet, el món de l'art hi juga un paper important. El plantejament de la història obre incògnites de com abordaran el futur els tres integrants restants del quartet, després de la mort d'en Zach. Però per entendre l'evolució dels fets caldrà remuntar-se al passat en comú que tenen els personatges. L'autora ho fa amb capítols alterns i llargs, d'unes 50 pàgines. Ens mourem entre el present i moments concrets del passat que ens han d'ajudar a entendre moltes coses. És fàcil de preveure que la composició de les parelles no ha estat sempre la que coneixem i que hi ha diversos comptes pendents, tot i que l'amistat que tenen s'ha acabat imposant sempre. Secrets llargament guardats, la volatilitat de la voluntat humana, la fragilitat de les xarxes d'amistat, per més sòlides que semblin i la superficialitat són alguns dels temes que tracta. També parla de sensibilitat artística i de com aquesta pot generar afinitats i fins i tot superioritat moral. Una mica de reflexió intrínseca en un text que busca distreure i proposar una trama absorbent.
 
Es tracta d'un llibre molt fàcil de llegir, d'aquests que enganxen i vas passant pàgines. En algunes fases s'acaba convertint en un autèntic culebrot i, per què no dir-ho, és una mica previsible. Però està ben narrat i ben ambientat en una ciutat que ens mostra la seva cara més esnob i burgesa. Perquè el passat rebel i reivindicatiu dels personatges queda en no res. Els protagonistes són profunds i prismàtics, amb diverses cares, però en la seva construcció de vegades m'ha semblat trobar-hi algunes incongruències. També es pot dir que algunes de les trames tenen un interès força relatiu per la història, especialment les referents als secundaris. La novel·la funciona prou bé amb els quatre personatges principals, no calia atorgar més paper del necessari a altres caràcters. És una bona lectura per l'estiu, amb un puntet més profund i amb espai per la reflexió que altres obres de l'estil. Amb tot, i reconeixent les virtuts narratives de l'autora, és difícil treure's de sobre la sensació d'història ja llegida i imaginar-se els embolics d'aquest elenc de protagonistes. Però és d'aquestes novel·les passadores, que saben mantenir l'interès i que garanteixen una bona estona de lectura fluïda i sense interrupcions.

Impressió general: @@@