Autora: Tara Westover
Editorial, any: Més Llibres, 2019 (3a edició, 1a al 2018)
Títol original, idioma, any: Educated. A memoir, anglès, 2018
Gènere: Biografia
Traducció: Anna Torcal i Salvador Company
Número de pàgines: 426
Llegit en: Català
 
La Tara Westover és doctora en Història per la Universitat de Cambridge, però no va anar mai a l'escola, ni a l'institut. Aquesta brillant estudiat prové d'Idaho, d'una petita granja al peu del Buck Peak, i es va criar en una família mormona molt estricta, amb un pare dominant, fanàtic religiós i conspiranoic, l'ambició del qual és poder ser autosuficient i no dependre per res de les institucions, ni tractar amb el govern, ni fer servir tecnologia o medecina occidental. La Tara, com alguns dels seus germans, no van assistir mai a cap centre educatiu i ni tan sols tenien partida de naixement. La fal·làcia de l'educació a casa, durant la infància no va obrir cap llibre de text. Per contra, ja de ben menuda anava a ajudar el seu pare i els seus germans a recollir i processar ferralla a l'abocador que pertanyia a la família. Greus accidents laborals, també de conducció, i l'omnipresència del pare i la seva ideologia fanàtica marcaran la primera joventut de l'autora, que haurà d'anar sadollant les seves inquietuds i intentar escapar del jou familiar, però el pes de la tradició i dels lligams cauran sobre ella de la manera més incapacitant possible.

Si la relació amb el pare i les seves reaccions són capaces de colpir-nos gairebé físicament, no ho seran menys la relació de dominància i maltractament que s'estableix amb el seu germà Shawn i la involució que pateix la seva mare progressivament cap als postulats restrictius del pare. La Tara Westover no va tenir una infància fàcil, ni molt menys plàcida, però és que a més no tenia el suport de l'única gent que coneix en aquest món: la seva família. Aquesta desaprovació de qualsevol iniciativa que se sortís mínimament de la línia, la marcarà per sempre. Cada pas, cada avenç, estan marcats per la castradora presència del pare. Ni això aconseguirà refrenar el talent innat de la Tara, però els seus progressos i èxits acadèmics no aniran mai de la mà de l'evolució psicològica. Es tracta d'un testimoni esfereïdor, esgarrifós. Les anècdotes concretes que explica, els detalls, alguns punts d'inflexió importants, són tan surrealistes que semblen inversemblants. Però no, aquestes coses passen en el nostre món, encara que no les veiem. I en el món occidental, no cal anar a països tan remots. La violència despietada d'en Shawn, el sotmetiment de la resta de membres de la família... tot ens impactarà tant que aquest llibre no es pot deixar de llegir. És un d'aquests casos que no cal una escriptura brillant, una gran cronologia, una estructura ben definida. Ni tan sols li cal una traducció gaire reeixida. Només amb allò que explica i posa de manifest en tens prou per no deixar-lo fins l'última pàgina. 

Podríem dir que el llibre va una mica (només una mica) de més a menys, però probablement perquè les fases inicials són tan impactants que acabem desenvolupant certa tolerància. O potser perquè ens colpeix més quan ella és més petita. En qualsevol cas, aquest llibre es llegeix amb una bona enrabiada. Resulta incomprensible el comportament del pare, la impunitat d'en Shawn i la passivitat forçosa de la resta de membres de la família. També resulta incomprensible que la Tara no aconsegueixo revelar-se, amb el món que ja ha descobert i els èxits i elogis que acumula per part dels seus professors i tutors. Fins aquest punt marca i empetiteix el pes del fanatisme i de la família. Fins i tot sabent que el que ha viscut i viu no és normal, que probablement existeixi fins i tot algun problema de salut mental, la Tara no pot parar de buscar l'aprovació paterna, però aquesta és completament incompatible amb el camí vital que ha triat. En definitiva, un llibre, un testimoni, que mereix ser llegit i que pot obrir els ulls. El cas de la Tara Westover, d'algú que acaba prosperant malgrat tot, deu ser d'un entre un milió. Imagineu quanta gent es queda pel camí per culpa del fanatisme exacerbat. Feu el cor fort, prepareu-vos per tota classe de vexacions que posen els pèls de punta, per anar d'enrabiada en enrabiada, però llegiu aquest llibre. Impossible quedar-se indiferent.

Impressió general: @@@@