Autora: Patricia Highsmith
Editorial, any: L'Avenç, 2016
Títol original, idioma, any: The Price of Salt, anglès, 1952
Gènere: Narrativa
Traducció: Montserrat Morera 
Número de pàgines: 331
Llegit en: Català
 
La Therese no troba feina de decoradora d'escenaris, però bé ha de sobreviure, així que accepta una feina temporal a la secció de joguines d'uns grans magatzems, a Nova York i en plena campanya de Nadal. Una bogeria, vaja. Té només 19 anys i, tot i que la feina és molt exigent, s'ho pren amb calma. Potser és per això que una dona elegant i guapa, però força més gran, es dirigeix a ella per demanar-li una nina per la seva filla. És Carol, una senyora ben situada socialment, però que està en ple procés de divorci del seu marit. La Therese no triga gens a quedar enlluernada pels encants de Carol i farà el possible per tornar-la a veure. Què és aquesta sensació que li recorre el cos quan pensa en ella? Se n'ha enamorat? Però si és una dona! Mica en mica s'anirà establint una relació entre les dues protagonistes, molt desigual d'inici, però que cada cop les apropa més. Més enllà de l'interès creixent que senten l'una per l'altra, s'hauran d'enfrontar amb els prejudicis i el rebuig que generava l'amor entre dues persones del mateix sexe als anys 50 del segle passat. La discreció serà molt necessària, però potser no suficient.

El títol original d'aquest llibre era 'El preu de la sal', però el text va patir molta censura per la temàtica que tracta. No va ser fins el 1984, més de trenta anys després de la seva publicació, que se li va canviar el nom a 'Carol'. Tenia ganes d'estrenar-me amb la Patricia Highsmith, però aquest probablement no és el llibre més representatiu de la seva bibliografia. Explica una història d'amor entre dues dones en una època en que una relació així no es podia viure obertament. A més, les diferències d'edat, de classe i de punt vital compliquen encara més la cosa. La rauxa de la joventut de la Therese fa que ho visqui molt més intensament que la Carol, més prudent i conscient de què s'hi juga. Però els sentiments van creixent entre les dues, i també els dubtes pel fet d'anar a dues velocitats. Sens dubte, és un text atrevit que, a banda d'exposar-la, reflexiona sobre l'homosexualitat, la manera de viure-la i de percebre-la que té la resta de gent. I un punt important, no la crucifica, en parla amb naturalitat malgrat les barreres socials. Sí, una relació entre dues dones era possible i perfectament viable, en uns temps en que el lesbianisme es devia veure com poc més que una malaltia. La trama pot ser lleugerament repetitiva i la Therese es mostra una mica immadura, a estones t'agradaria espavilar-la una mica. Però conté molt de diàleg i això fa que es llegeixi amb molta agilitat i que l'argument es vagi desenvolupant, lent però constant, fins a un desenllaç prou aconseguit.
 
He de reconèixer que no és ben bé el que esperava, ja que m'havien parlat de Highsmith com una de les reines del suspens, tot i que ella defugia etiquetes literàries. Ja sabia que aquest no era un dels seus llibres de misteris, però la cara de la Cate Blanchett a la coberta amb aquesta mirada, i alguna bona ressenya llegida, vam fer que no m'hi resistís. M'he trobat amb una bona història, interessant sobretot per l'època que va ser escrita, i que barreja diversos ingredients que la fan atractiva. Però tot i que l'he llegit a bon ritme, alguns elements se m'han fet una mica carregosos, com la pròpia Therese i el seu comportament obsessiu. També trobo que s'allarga una mica massa en algunes fases, sense ser una sobrecàrrega dramàtica. I no sé si per tema de traducció, de tant en tant ensopegues amb el llenguatge, però tampoc no és una constant. És una obra notable i que li va valer a l'autora moltes respostes en forma d'agraïment per haver exposat una realitat tan silenciada com les relacions lèsbiques. En aquest sentit, és recomanable i resulta interessant. Però voldré llegir l'autora en algun altre registre, no crec que passi gaire temps fins que ho torni a fer. Malgrat que hi he trobat alguns defectes pel meu gust, aquesta lectura m'hi anima.

Impressió general: @@@