Autora: Lauren Beukes
Editorial, any: Mai Més, 2022
Títol original, idioma, any: Zoo City, anglès, 2010
Gènere: Ciència Ficció
Traducció: Lluís Delgado
Número de pàgines: 339
Llegit en: Català
 
La Zinzi December ha viscut dies millors. Però també pitjors. Les errades del passat l'han convertida en una animalada, una delinqüent ex-convicta que, com a penitència, es veu relegada a viure al decrèpit barri de Zoo City i a carregar un animal amb qui l'uneix una connexió mística; en el seu cas, un peresós. Però té un talent especial, el de trobar objectes perduts per a persones que els volen recuperar com sigui. D'això viu, i és francament bona en aquest negoci. A banda de les estafes massives que munta amb en Vuyo per pagar els seus deutes, és clar. Per desgràcia, la seva darrera clienta apareix assassinada i la policia sospita d'ella. Per escapar de l'embolic, i qui sap si d'aquesta vida de misèria, es veu abocada a acceptar una feina que detesta: la de trobar persones desaparegudes. A més, treballar pel sinistre i enigmàtic productor musical Odi Huron, i amb uns companys de dubtoses intencions com en Maltès i la Marabú, animalats també, no és el que més li ve de gust. Però té cap altra opció? Comença un espiral d'esdeveniments que la portarà a descobrir una ciutat encara més sòrdida i perillosa de la que està acostumada. Haurà de fer servir tots els seus recursos si vol sobreviure.

Aquest títol de la Lauren Beukes va cridar la meva atenció per aquesta construcció tan curiosa i intrigant i, perquè no dir-ho, per aquesta coberta tan meravellosa d'en Ricard Efa. Mai Més, que ja ens té acostumats a unes edicions magnífiques, d'aquesta autora ja havia publicat anteriorment 'Les lluminoses', que encara no he llegit. Difícil definir aquesta història perquè és una barreja de gèneres i té moltes capes argumentals diferents. Per una banda és un 'noir' clàssic, amb una protagonista que fa la viu-viu fent feinetes, després d'un passat tèrbol immersa en les drogues i en una relació conjugal tempestuosa. Hi ha un cas d'investigació (no policial) per determinar què ha passat amb una cantant emergent desapareguda, i tota la trama que se'n desplegarà. Però per una altra banda, hi ha els talents especials i aquestes unions màgiques que els delinqüents tenen amb animals, que són la seva condemna. Es podria dir que és una penitència tan vistosa, que els comporta marginació social, els seus actes delictius els persegueixen i els marquen de per vida en forma d'apèndix pelut, amb plomes o escates del qual no es poden separar ja que es tenen dependència. Això porta a parlar de classisme, d'intolerància i fins i tot de xenofòbia, per tant el llibre també té una vessant crítica. L'estructura combina capítols de la trama amb altres que ens permetran entendre el context argumental, aprofundir en alguns temes i conèixer millor la protagonista. El context, per cert, no és futurista, és actual i està ple de referències ben conegudes, però hi ha la participació d'aquests elements fantàstics que hi juguen un paper fonamental. Un altre punt interessant és que Zoo City està situada a Johannesburg, que de fet és la ciutat natal de Beukes, però suposa una bona alenada que una història així no ens vingui dels EUA. El text inclou molts localismes i paraules de diferents llengües africanes, al final del llibre hi ha un glossari molt complet.

Una història complexa, com es pot veure, amb molts elements diferents a destacar, i amb molts detalls que només descobrireu si us decidiu a llegir-la. Objectivament, tinc molt poc a criticar a aquest llibre, trobo que és una història amb moltes capes, original, molt ben pensada i trenada, amb uns extres que completen la trama negra i que li donen molts punts, encara que també emboliquen una mica la troca i cal una lectura atenta. Compta amb dues parts i a la segona canvia una mica el rumb, però tampoc és intrínsecament cap problema. No hi trobareu una protagonista especialment simpàtica, la Zinzi no és d'aquelles que t'estimes, probablement us caurà millor el seu peresós! Però sí que és una supervivent i un molt bon personatge (el Peresós també!). Per tant, que no hagi acabat de connectar amb la història només pot respondre a que excedeix una mica els meus nivells de tolerància amb la ciència ficció i el fantàstic en general. És enrevessada, aquesta barreja de gèneres m'ha costat una mica. Però la meva opinió, basada només en els meus gustos, té poca importància de cara als amants del gènere, perquè com deia, objectivament l'he trobat una proposta molt interessant i molt ben feta, i estic segur que pot agradar molt a qui gaudeixi del gènere negre clàssic salpebrat amb elements que transcendeixen la realitat. A mi em costa més. M'ha agradat i ha aconseguit generar-me interès, l'he llegit a molt bon ritme. Però esperava que m'atraparia més. De totes maneres, autora molt interessant i imaginativa, val la pena mantenir-se atent a la seva obra.
 
Impressió general: @@@