Autor: J.R.R. Tolkien
Editorial, any: Proa, 2022
Títol original, idioma, any: Unfinished Tales, anglès, 1980
Gènere: Fantasia
Traducció: Dolors Udina
Número de pàgines: 531 + Índex de noms
Llegit en: Català
 
Quan es parla de Tolkien de seguida ens venen al cap les seves grans obres com "El senyor dels anells" o "El Hobbit". Potser alguns citarien també "El Silmaríl·lion". Però l'univers creat per l'autor britànic és molt més extens que el que expliquen aquests llibres. Tolkien va deixar infinitat d'escrits que el seu fill Christopher es va dedicar a recopilar i apuntar. El "Contes inacabats" és un altre dels títols que sonen, però que ha llegit molta menys gent, i que ara Proa ha reeditat en una molt bona edició que conserva la traducció de Dolors Udina. En ell es recullen històries, fragments i petits assajos de les tres edats de l'imaginari Tolkien que serveixen per complementar les grans gestes i grans personatges de les obres principals, i que en alguns casos van ser descartats de les obres però estaven pensats i escrits. Fins i tot trobem diferents versions d'una mateix episodi i se'n fan comparatives. Tot plegat, molt anotat, amb les darreres versions dels mapes de Beleríand i de la Terra Mitjana, i amb un índex de noms completíssim que el converteixen en una font d'informació i consulta per relligar fils d'aquest món fantàstic. Un complement per omplir buits i retrobar-se amb velles i belles històries.

El llibre està dividit en quatre parts. Les tres primeres coincideixen amb cadascuna de les tres edats de l'obra tolkiana, i en la darrera recull textos referents a elements més atemporals com els istari, els palantiri o la raça dels drúedain. La cronologia ens portarà des dels grans regnes èlfics com Góndolin o Doriath, fins el domini dels homes i les històries referents a la guerra de l'Anell. Passant, a més, per una segona edat que és molt inèdita en els tres llibres principals i que és la que han volgut retratar a l'aclamada sèrie televisiva "Els anells de poder". Per si algú ha mirat la sèrie i se li feien estranys alguns elements, aquí als "Contes inacabats" pot trobar algunes respostes. Hi parla de l'illa de Númenor, de la història de na Galàdriel i de la línia successòria d'Élros, germà d'Élrond. Com el nom del mateix volum indica, no hi ha textos complets, són fragments en diferents estats de maduració. Hi trobarem contes força detallats i d'altres que són pràcticament esbossos o notes. Interessants també els assajos que reflexionen sobre els fets i les circumstàncies de la mateixa obra, en alguns casos hi ha fins i tot especulació sobre quines coses van passar i per què, com si s'estigués debatent sobre fets històrics reals. Una mostra més de com de seriosament es va prendre Tolkien la construcció del seu univers fictici. Pel que fa a l'estil, ja se sap, és una escriptura molt descriptiva i detallada que et fa llegir poc a poc. L'estil Tolkien no és tan dinàmic com el d'altres escriptors de fantasia èpica. Però si ja t'agrada, en gaudeixes molt.

Tolkien és infinit. Per més que llegeixis les seves històries, explicades de vegades des de diferents angles, no te'n canses i sempre hi trobes nous detalls, noves interpretacions, nous indicis de com fa servir la fantasia per retratar el nostre propi món. Més enllà de les crítiques que se li fan ara perquè es llegeixen les seves obres amb una mirada actual, és un autèntic geni que mereix la consideració que se li té. Aquest és un recull per a convençuts, és clar. No té cap lògica començar a llegir l'autor per aquí, cal anar-se amarant del seu univers en les obres més populars. Però si arribes a abordar la lectura d'aquest llibre és que ja estàs més que preparat per fer-ho, que has conegut els Valar, has combatut les argúcies d'en Morgoth i en Sàuron, saps on va anar a parar l'Anell Únic després de la mort d'Isildur i que aquell home misteriós a qui anomenen Gambús és, en realitat, l'hereu legítim al tron de Góndor. En definitiva, és un llibre per omplir el buit que una obra tan magna et deixa, però també per omplir buits literalment, perquè encara ens queden molts fils per unir i situacions per entendre. Aquí, a retalls, amb contes breus i digressions de tota mena, també aprendrem i reforçarem els nostres coneixements de l'univers Tolkien. Quan vaig llegir "La caida de Góndolin", que estava editat seguint el patró que segueixen els "Contes inacabats", em va desagradar perquè esperava llegir un relat complet i sencer, no una comparativa de textos. Aquí m'ha agradat perquè ja ho esperava. L'he llegit amb calma i anar assaborint. Alguns trossos se m'han fet pesats, amb d'altres he xalat de valent. M'ha agradat retrobar tot allò que ja sabia, i encara més aprendre coses noves. Llegir i rellegir Tolkien, quin plaer i quin privilegi. Espero seguir-ho fent i, si pot ser en català, millor. Ja em perdonareu que sobredimensioni la valoració, però és que...
 
Impressió general: @@@@