Autor: Aleksandr Bogdànov
Editorial, any: Sembra llibres, 2022
Títol original, idioma, any: Красная звезда, rus, 1908
Gènere: Ciència Ficció
Traducció: Laia Perales
Número de pàgines: 206
Llegit en: Català
Editorial, any: Sembra llibres, 2022
Títol original, idioma, any: Красная звезда, rus, 1908
Gènere: Ciència Ficció
Traducció: Laia Perales
Número de pàgines: 206
Llegit en: Català
Dins del Partit hi ha més d'un corrent, però formar part de tendències diferents no ha impedit al camarada Leonid i l'Anna Nikolàievna mantenir una relació amorosa. Al cap i a la fi, comparteixen objectiu: la revolució. Però l'aparició d'una altre camarada, en Menni, que passa una temporada amb ells, posa en relleu les seves diferències i acaben partint peres. En Leonid és un reputat científic, però el que en Menni li explica un cop l'Anna Nikolàievna ja no és un obstacle, no s'ho hagués pogut imaginar mai. Resulta que forma part d'una societat científica secreta que ha fet avenços molt importants, tan importants que ja han estat capaços de visitar altres planetes com Mart o Venus. La tecnologia que tenen és desconeguda per la resta de mortals, però no la volen compartir perquè els governs no se n'aprofitin i monopolitzin els seus descobriments. I per rematar-ho: la proposta. Volen reclutar en Leonid i que vagi amb ells en la propera missió a Mart. El nostre protagonista, astorat després que li hagin proporcionat proves, accepta el repte. Quina altra cosa pot fer un científic com ell? I dit i fet, molt aviat emprenen missió direcció Mart. Els coneixements dels seus nous companys són realment sorprenents. Però potser no li han explicat tota la veritat...
Aleksandr Bogdànov va ser un científic i filòsof, teòric de la revolució russa. Aquest llibre de principis de segle XX imagina una civilització en la qual el comunisme està establert i funciona, és font de progrés i prosperitat, i capaç de solucionar els problemes socials que van apareixent. I per explicar-la se serveix de la ciència ficció: situa aquesta civilització a Mart. Però amb una mica d'imaginació no ens costarà transportar a la Terra les seves teories i transformar els planetes en països. El llibre consta de diverses parts i la primera és un dels inicis més engrescadors i absorbents que he llegit mai. Ens situa, ens planteja la societat secreta i els seus avenços, i acaba amb un gir que et deixa perplex. En aquest punt ja estàs completament atrapat. La segona part és molt més descriptiva, Bogdànov es dedica a presentar el seu sistema socialista ideal que en Leonid prendrà com un model a seguir. Parlem d'una utopia, el món que dibuixa és a millor, una finalitat, un objectiu. S'hi pot estar d'acord o no, però l'autor era un visionari i presenta solucions molt avançades al seu temps. Més enllà de la ciència, que també hi juga un paper, ens parla de sistemes de producció, d'ensenyament, de la funció de l'art o d'un sistema sanitari complet, i els descriu amb tot detall. Tot i que més endavant el llibre torna el protagonisme a les històries particulars, "Estrella roja" conté un manual de comunisme que, si no s'està interessat en el tema, pot resultar una mica pesat i dens, però no es pot negar que és interessant, sobretot per l'època que va ser escrit.
No és d'estranyar que l'obra de Bogdànov incomodés en el seu dia i que avui ens meravelli. "Estrella roja" és una manera molt poc dissimulada per exposar el seu ideari, però l'escenografia que s'inventa per poder-lo incloure és molt enginyosa i atractiva, i està molt ben resolta. En especial la primera part té una escriptura molt fresca i propera, amb punts irònics, fins i tot. Però més endavant es posa seriós i el contingut polític i també la tecnologia que descriu canvien una mica el ritme de la lectura. Tot i percebre-ho, personalment em va seguir interessant, tot i que potser sí que alguns passatges se'm van arribar a fer una mica pesats. Probablement no és una obra per tothom, ni una bona opció per aquells qui es vulguin iniciar a la Ciència Ficció, perquè l'ús de la ciència i la tecnologia i tota la dissertació política poden tirar enrere, però és una sort poder tenir en català una edició nova i actualitzada d'aquest clàssic que té més de cent anys i es manté així de fresc. Els conceptes, les reflexions i fins i tot la perspectiva futurista que exposa poden ser encara vigents i demostren que Bogdànov era un autor d'idees clares i avançades. M'ha agradat molt descobrir-lo, també la seva figura -perquè reconec que no n'havia sentit a parlar- i poder llegir-lo. No sempre els textos fundacionals aguanten bé el pas del temps, però trobo que aquest ho ha fet amb escreix.
Impressió general: @@@ i mitja
Moltes gràcies Sembra Llibres per l'exemplar.
0 Comentaris