Autora: J.K. Rowling
Editorial, any: Estrella Polar, 2021
Títol original, idioma, any: The Christmas Pig, anglès, 2021
Gènere: Infantil
Traducció: M. Àngels Guiu
Número de pàgines: 343
Llegit en: Català

Els adults fan coses rares i sembla que no pensin gaire en els nens. Els pares d'en Jack se separen perquè ja no s'estimen, però ell sí que els estima molt a tots dos. Amb el temps s'hi acostuma una mica i la seva mare coneix un altre home amb qui comença una relació. També és separat, pare de la Holly, una noia més gran que en Jack ha conegut a l'escola. Al principi està content, perquè li agrada la Holly, ella l'ha ajudat i és molt amable. Però no ha paït tan bé com en Jack la separació dels pares, i no es comporta com el nen està acostumat. En un rampell sobtat, la Holly tira per la finestra del cotxe, en plena autopista, la joguina més estimada d'en Jack: el porquet Puk. En Jack, és clar, vol recuperar-lo, però no hi ha manera de trobar-lo i això sí que li fa mal. De l'enrabiada que porta, destrossa la seva habitació i no pensa perdonar la Holly. Com ho farà per recuperar en Puk? No pot ser que s'hagi perdut per sempre. I encara menys en la vigília de Nadal! Són les seves pròpies joguines, i molt especialment el Porquet de Nadal que el seu avi li ha comprat per substituir en Puk, però que naturalment en Jack no vol per a res, qui li donaran la solució. En Jack és a punt de conèixer un món que no s'espera, ple de llocs sorprenents i perills aterridors. Però per recuperar en Puk està disposat a qualsevol cosa!

La trajectòria literària de J.K. Rowling després de Harry Potter ha estat una mica irregular, però va tornar a tenir un gran èxit amb aquest llibre infantil que agrada molt a la canalla. És per això que ha caigut a les meves mans, per "recomanació" dels fills d'uns amics meus. Explica una història que comença els dies abans de Nadal en un entorn realista, exposant uns quants tòpics fins i tot, però que acaba sent un relat màgic, imaginatiu i ple de missatges per la canalla i fins i tot per la gent gran. El País dels Perduts és el lloc on van a parar tots aquells objectes que es perden, però també algunes emocions, hàbits o capacitats, Rowling no només ens parla de coses físiques. Per donar categoria als tipus de pèrdua, ens descriu diferents ciutats o localitzacions on van a parar les coses segons si són enyorades, descartades o del greu que els sap als seus amos aquesta pèrdua. És una manera original i enginyosa d'ensenyar el valor dels objectes que tenim, de mostrar que se n'ha de tenir cura, i sobretot de demostrar que una joguina pot ser tot un món per un nen petit i que pot arriscar-ho tot per recuperar-la. El llibre, és clar, mostra moltíssims valors més, el sacrifici, l'amistat, el penediment, el perdó i una llarga llista d'ensenyaments que no es pot negar que pretenen ser una mica alliçonadors i que en alguns casos podrien ser qüestionables, però que funcionen molt bé per la canalla i estic convençut que també pels pares i mares que llegeixen aquest llibre conjuntament amb els seus fills.
 
És un llibre entranyable, fàcil de llegir i amb una argument força atractiu. Dona explicacions imaginatives a una cosa tan habitual com és la pèrdua d'un objecte, una mica en la línia del que feia la pel·lícula de Disney-Pixar "Inside Out" amb les emocions. L'he trobat una mica llarg per ser que està destinat a un públic infantil, l'autora no es vol deixar res al tinter i potser algunes explicacions no haurien calgut. També m'ha semblat que l'aparició d'algunes "pèrdues" es poden escapar de la comprensió dels seus lectors potencials, com ara "el poder", "l'ambició" o "els principis". Tot i que Rowling els explica de manera molt senzilla i entenedora, penso que un bon acompanyament en la lectura pot ajudar-hi molt per assimilar aquests conceptes. Que no està malament que hi surtin, eh! Però quan me'ls vaig trobar pensava "encara s'està dirigint a la canalla?". En conjunt però, em sembla un bon llibre i una molt bona opció de lectura per 8-10 anys. A mi m'ha agradat, una història molt màgica i plena de detalls graciosos que potser s'escaparan als nens, però que a un adult no li passen per alt. No es pot negar que l'autora té traça narrant i que té una imaginació desbordant. Potser és per això que connecta tan bé amb els menuts. Tant de bo no perdéssim mai aquesta capacitat de deixar-nos portar per la màgia!

Impressió general: @@@