Sembla que fos ahir quan vaig obrir aquest blog... i ja són 13 anys. Bé, honestament, no sembla que fos
ahir, 13 anys a la xarxa ja és una trajectòria que es nota i que pesa. El primer de març de 2010 iniciava aquesta aventura que a dia d'avui encara continua amb molta il·lusió i que ha acabat derivant en un compte d'instagram, un canal de youtube, dos podcasts i activitats literàries de tota mena. I tot plegat amb el català per bandera, una manera com una altra d'augmentar la presència de la meva llengua a la xarxa que, com sabeu, no passa pel seu millor moment.

Però quedem-nos en aquest petit racó, que avui és el protagonista. Aquests 13 anys han servit per fer 737 ressenyes de llibres de tota mena. El ritme lector al llarg dels anys ha estat irregular, justament visc els anys amb més lectures per any, però el rang s'ha mogut entre 40 i 100 llibres. Siguin moltes o poques en termes generals o comparatius, a mi 737 em semblen una animalada. Les últimes tres-centes, pel cap baix, han estat de llibres llegits en català, gairebé ja no recordo què és llegir en altres llengües... i això no és especialment positiu, només és el que és. Sempre parlaré dels llibres en català, però potser seria recomanable llegir en altres llengües de tant en tant.

Per commemorar l'aniversari, enguany voldria fer repassada a les 13 editorials que més he llegit durant aquests anys, que com no pot ser d'altra manera són editorials d'aquí en la seva majoria. Fem-hi un cop d'ull.

    1. Labutxaca. Líder destacadíssim i a molta distància del segon, amb 74 llibres llegits. Això fa que un 10% dels llibres ressenyats són d'aquest segell. La xifra tan alta ve dels primers anys del blog, si volia llegir en català i no arruïnar-me econòmicament, aquesta era de les poques opcions existents.
    2. Edicions del Periscopi. Ja són 50 els llibres que he llegit d'aquesta editorial que tot just acaba de fer 10 anys i que em va canviar la vida lectora. La meva devoció explica la remontada estratosfèrica i que hagi passat per davant de tantes altres. La xifra seguirà enfilant-se segur.
    3. Empúries. En tercera posició, amb 39 llibres, tenim aquest altre segell de Grup62 que ocupa la posició sobretot gràcies a un nom propi: Haruki Murakami.
    4. La Campana. Vaig tenir una època molt fan d'aquesta editorial, que publica llibres molt llegidors. Tot i que he fet lectures més variades, entre les 26 d'aquest segell també hi ha un nom propi clar: Albert Sánchez Piñol. Actualment La Campana forma part del grup Penguin Llibres.
    5. Columna. Un altre segell de Grup62, té un ritme de publicació molt alt i els seus llibres van entrant a casa periòdicament. Ja acumulo 24 lectures d'ells.
    6. Edicions 62. Un segell avalat per 60 anys de trajectòria del qual he llegit 22 títols. Deu ser per l'antiguitat que d'ells llegeixo sobretot edicions antigues que van publicar fa temps, més que novetats.
    7. Raig Verd. Una de les editorials que més feina està fent els últims anys i de la que ja he llegit 22 llibres, amb dos noms propis molt clars que són Ursula K. Le Guin i Ali Smith.
    8. L'Altra. Propostes interessantíssimes que no sempre m'han encantat, però que em fan tenir un ull posat a totes les seves novetats. Ja he llegit 20 llibres d'aquesta editorial. Aquí destaca molt especialment Maggie O'Farrell.
    9. Males Herbes. Porten 10 anys donant guerra amb llibres als marges i darrerament estan diversificant i escalant posicions a la meva llista. Ja els he llegit 19 llibres i em sembla que seguiran augmentant.
    10. Proa. Encara un altre segell de Grup62 que, com els altres, ha anat cedint el lloc mica en mica a les editorials indepenents. De Proa acumulo 18 títols.
    11. La Magrana. També vaig tenir una època molt d'aquesta editorial que ara torna a funcionar sota el paraigües de Penguin Llibres. 17 títols l'avalen, amb molta presència de l'islandes Arnaldur Indridason, quan encara el publicaven en català.
    12. Debols!llo. La primera editorial de la llista que publica en castellà. Una opció barata per llegir durant els primers anys del blog, però que es va quedar ancorada amb 16 llibres fa molt temps.
    13. Amsterdam. El segell més comercial del grup cooperatiu SOM, que té un fons interessant i està publicant molt bé els darrers anys. Ja he llegit 16 llibres d'ells.

La llista la completen fins a 135 editorials o segells diferents, i cada any en descobreixo de noves. Si he de fer cas a les tendències, les candidates a entrar en aquesta llista en no massa temps poden ser Mai Més, Comanegra, Angle Editorial, El Cercle de Viena o fins i tot Sembra Llibres. Us ho aniré explicant en els resums de cada 100 ressenyes!

Aprofito per comentar que el blog té un sistema de subscripció per si voleu rebre els posts per correu electrònic. Aquest està a punt de canviar perquè sembla que l'actual envia l'enllaç juntament amb unes imatges una mica desagradables. El sistema serà el mateix, us hi podeu subscriure a través del formulari de la barra lateral i seguireu rebent els posts al correu, però des d'un altre servidor.

Moltes gràcies a tothom que passa per aquí, molt o poc, a llegir les meves ressenyes i que s'endú idees de lectura o aporta les seves. Començo el catorzè any del blog amb molta empenta, molt aviat les primeres ressenyes de l'any 14!