Autor: Wajdi Mouawad
Editorial, any: Edicions del Periscopi, 2023 (tretzena edició)
Títol original, idioma, any: Anima, francès, 2012
Gènere: Intriga, Terror
Traducció: Anna Casassas
Número de pàgines: 442
Llegit en: Català
Premis: Llibreter 2014

En Wahhch Debch arriba a casa i es troba la seva dona violada i brutalment assassinada, amb un ganivet clavat al sexe. El xoc és important, res no feia sospitar que pogués passar una cosa així. Qui ha pogut cometre un crim tan atroç? Però aquesta no és l'única notícia nefasta: la Léonie esperava un fill. L'assassí li ha arrabassat tot el futur d'una plomada. Ell se'n culpa, és clar. Si hagués estat a casa quan hi ha hagut l'assalt... El monstre no ha estat gaire discret. Quan descobreixen qui ho ha fet, una espessa cortina de fum es va desplegant al voltant del cas. Ningú no sembla gaire interessat en atrapar el culpable, resulta que era un confident. Ni la policia ni la gent de la reserva índia de Kahnawake on s'amaga pensen fer-hi res. Saben que és un mala peça, però els és massa útil. Només en Wahhch vol trobar-lo. No vol revenja, no vol tornar-li tot el mal que li ha fet. Només vol tenir-lo davant i preguntar-li per què. Comença una persecució que li portarà dolor més enllà d'on pot arribar a imaginar-se. Pensa que ja no té res a perdre, que li és igual el que li pugui passar, però descobrirà un món inhòspit, cruel i sense pietat, persones de caràcter salvatge. Un home sol no té cap esperança de sortir-se'n. Un home qualsevol potser no, però a en Wahhch l'acompanya un bagatge de sang vessada i pèrdua. No és un home qualsevol.

Com reconeix el propi Aniol Rafel, editor de Periscopi, aquest llibre va suposar un abans i un després per l'editorial, un salt endavant que els va catapultar fins a ser una de les editorials referents del panorama independent català. Això últim ho dic jo, no ell, però és cert. És per això que quan van decidir reeditar 10 títols per celebrar la seva primera dècada en actiu, no van tenir cap dubte que "Ànima" seria un d'ells. Jo el vaig deixar passar en el seu moment, però aprofitant l'empenta de l'edició especial m'hi he atrevit, i déu n'hi do quina història. A la sinopsi no he volgut fer referència a la seva estructura, i és que tot i que anirem seguint la pista d'en Wahhch Debch per bona part d'Amèrica del Nord, no serà ell qui ens expliqui el seu periple. S'estructura en capítols curts i cadascun està narrat des de la perspectiva d'un animal. El nom dels capítols, per cert, és el nom científic de l'animal en qüestió. Alguns es repeteixen, però trobem molta varietat i cadascun aporta matisos narratius de la seva condició o capacitats. Això passa a les dues primeres parts del llibre, després la narració la centra un protagonista concret. És una manera molt original d'explicar una història cruel i sanguinària que explora les fondàries de l'ànima i la cara més salvatge que poden mostrar els humans. La natura, tots els éssers que la formen, hi juguen un paper, però al final el que estem descobrint és la naturalesa humana. Els animals que envolten en Wahhch perceben alguna cosa en ell, hi tenen una connexió especial, un lligam. Hi trobem alguns tocs místics en aquesta connexió, hi ha molta de simbolisme, i malgrat que és un relat cru i fosc, també hi ha poesia. Com Mouawad és capaç de descriure bellament els escenaris i alhora mostra una fredor inquietant quan plasma la brutalitat, és digne d'estudi.

No us vull enganyar, aquest llibre no és apte per a tothom, aquí va l'advertència: és terriblement explícit descrivint vexacions físiques, hi ha escenes de pur terror gore, acompanyades de l'expressió més desagradable i menyspreable de la baixesa humana. Hi ha personatges que frueixen exercint la violència de les maneres més bèsties imaginables. Mouawad no estalvia res, al contrari, s'hi recrea fins el detall. En alguns casos són justificables, "Ànima" demana això, humanitats desnaturalitzades, sang i mort. No gaudeixo de trobar aquesta mena d'escenes tan explícites a les novel·les, però moltes m'han semblat tolerables per la pròpia idiosincràsia del llibre: les accepto. D'altres, però, m'han semblat gratuïtes i innecessàries. Cadascú té el seu nivell de tolerància, però "Anima" frega tots els límits. Si sou lectors sensibles, si penseu abordar el llibre pensant que hi trobareu aventures i penúries, una simple història dura amb morts i patiment, potser no l'acabareu. Cal ser conscient que és un llibre brutal i que, com diu el mateix editor a l'epíleg, sacseja com pocs.
 
Salvant aquesta advertència i sent conscients que no és un llibre apte per a tots els estómacs, "Ànima" és un autèntic llibràs. Tant per la història, com per l'estructura i l'estil narratiu de Wajdi Mouawad, m'ha absorbit i m'ha submergit en la trama. Destacar, a més, la traducció d'Anna Casassas, en el llibre hi apareixen diverses llengües que són representades en versió original i que es barregen amb naturalitat amb el català traduït del francès. Tot i que de principi a fi s'intueix que en Wahhch Debch porta una motxilla enorme, el fil conductor de la història canvia a la meitat. Canviem una persecució per una altra, per dir-ho d'alguna manera. Com que també canvia l'estructura de narradors ocasionals que trobava molt reeixida, inicialment vaig pensar que dequeia una mica, però més endavant em vaig reenganxar al nou rumb i el vaig tornar a gaudir moltíssim. Mentre el llegia em va semblar passar per moments millors que d'altres, però n'hi ha hagut prou amb un parell de dies per relativitzar tots allò que no m'acabava de fer el pes i quedar-me amb totes les seves virtuts, que són moltes. Original, colpidor, trepidant, evocador, però també esfereïdor, és clar. Terrorífic de pensar que poden existir atrocitats com les que descriu. I un comentari final pel protagonista, en Wahhch Debch. És enigmàtic, introvertit, reflexiu. Sabem que ha patit, molt abans de perdre la seva dona i tot. No tenir res a perdre l'empeny a ser determinat i arribar fins on calgui. Sens dubte es quedarà amb mi durant molt temps. El mateix temps que, n'estic convençut, el llibre anirà creixent i madurant a dins fins a ser recordat com una de les grans lectures de 2023.

Impressió general: @@@@ i mitja