Autor: Haruki Murakami
Editorial, any: Empúries, 2011
Títol original, idioma, any: 1Q84 (ichi-kyû-hachi-yon), japonès, 2009
Traductor: Jordi Mas López
Gènere: Narrativa 
Número de pàgines: 780

Aomame: jove instructora d'un club de fitness especialista en fisioteràpia. Prima, alta i amb una obsessió per tenir els pits massa petits. A les seves hores lliures, es dedica a activitats una mica més qüestionables, però sempre a fi de bé.
Tengo: jove alt i gros, geni de les matemàtiques i amb grans aptituds com a escriptor, malgrat que mai ha aconseguit publicar res. Dóna classes a una acadèmia i gaudeix d'una vida molt tranquil·la, que és la seva aspiració.
Les seves vides no es creuen, però sense saber-ho tenen lligams molt i molt forts. Aomame de seguida descobrirà que el seu món està canviant d'una manera que no entén, moltes coses se li fan estranyes i incomprensibles, però ja no hi ha camí de tornada. Tengo rep l'encàrrec de reescriure una novel·la molt naïf d'una escriptora novella, la Fukaeri, de només 17 anys, per tal de guanyar un premi i obtenir reconeixement literari. Aquesta novel·la resultarà no ser només un text per entretenir, sinó que descriu una realitat que tots els protagonistes tenen més a prop del que es pensen.

El llibre s'estructura en capítols alterns entre la història de l'Aomame i la d'en Tengo. La majoria d'ells són independents del que passa a l'altra història, però mica en mica es van reconeixent elements que es repeteixen o que es creuen d'un cantó a l'altre, de manera que t'obliga a estar atent a tot el que va passant. Se suposa que en un sol volum hi ha els dos primers llibres d'una trilogia, de manera que en queda encara un per aparèixer. És una obra llarga i presentada amb lletra petita, de manera que vol el seu temps per acabar-lo, però val la pena.

A hores d'ara no dic res nou si em declaro fan de Murakami. He llegit força llibres seus i tots m'han agradat amb més o menys intensitat. Ara podríem dir que estem davant de la seva obra magna, precisament per la magnitud, però també per la complexitat d'una història que transcendeix la realitat per arribar a plans de fantasia, un passet més en la tendència que ja de per si té l'autor. Tot això, sense abandonar el seu estil i la seva capacitat per arribar a l'últim racó de l'ànima dels personatges, que acabes coneixent com si fossin teus. És un llibre increïble i imprescindible pels amants de l'autor, necessari. Tot el que diuen d'ell és cert: Una obra mestra. Arriba el novembre o no arriba?? Collons, vull ja la tercera part!

Puntuació: @@@@@