Autor: Jaume Puig
Editorial, any: Acontravent, 2011
Gènere: Narrativa
Número de pàgines: 152

Mentider, trampós, putero, canalla, corrupte, avariciós, malparlat, astut... vaja, un perla. Així és en Robert Momssen, un advocat força reconegut en el seu àmbit, però que s'hi dedica només per guanyar diners fàcils. Utilitza la seva intel·ligència, que tampoc li'n falta, per treure profit de totes les situacions, si pot ser, econòmic. No en va, és descendent per línia directa del famós egotista Stendhal, però això ningú no ho sap. La seva obsessió és la literatura, per això. Per aconseguir publicar la seva primera novel·la, que per ell és la gran obra mestra dels nostres temps, serà capaç de moltes coses; més aviat, capaç de tot. Tant és com s'arribi a complicar la història, en Momssen té recursos per això i per a més.

El llibre és curt i es llegeix fàcil. El llenguatge emprat és groller moltes vegades, però dóna credibilitat al personatge i el món que l'envolta, perquè ja te l'imagines així. Descriu alguns dels instints més baixos de l'ésser humà, fins el punt d'arribar a ser desagradable. També hi ha algunes parts una mica més brillants d'escriptura, tot s'ha de dir. La trama s'embolica força, i és interessant llegir les estratègies del protagonista per sortir-se'n sempre.

És un llibre per passar l'estona, amb alguns punts a favor, però que no sempre et deixa bon gust de boca, almenys a mi. Serà que no m'acaba d'entrar aquesta 'escriptura gamberra' que fa servir l'autor. M'han agradat algunes coses, com les converses amb estrangers que estan transcrites de manera força fidedigna a com serien, i algunes parts de la trama, però no ha aconseguit enganxar-me, ni es tracta d'una d'aquestes novel·les ràpides que et deixen sense respiració.

Puntuació: @@