Autor: George Orwell
Editorial, any: labutxaca, 2012
Títol original, idioma, any: Homage to Catalonia, anglès, 1938
Gènere: Biografia
Traductor: Ramon Folch i Camarasa
Número de pàgines: 333 (30 d'introducció)
Llegit en: Català

L'escriptor anglès d'origen indi Eric Arthur Blair, conegut amb el sobrenom de George Orwell, va allistar-se a les milícies del POUM (Partit Obrer d'Unificació Marxista) per combatre l'alçament feixista a la Guerra Civil Espanyola. Els seus ideals el feien defensar la llibertat i el socialisme, per bé que no s'imaginava on s'estava posant. En aquesta obra, un molt bon document escrit a partit de la seva vivència al front d'Aragó i als disturbis de Barcelona del 1937, ens narra com de precària era la guerra de milícies, els pocs recursos que tenien ambdós bàndols, i el sentiment que es respirava tant a les trinxeres com a la ciutat. I un cop descrita la vessant més bèl·lica, també ens explica la part política del conflicte, l'embolic de partits i d'ideologies que complicaven la situació en una Catalunya en un punt cabdal de la seva història.

He aprofitat l'edició commemorativa del 5è aniversari de labutxaca per llegir una d'aquelles obres que sempre estan allà i que saps que algun dia llegiràs. El moment històric que vivim actualment és ideal per endinsar-se en aquest document escrit des de la perspectiva d'algú que va viure els fets en primera persona. És gairebé un diari de guerra, una guerra de pa sucat amb oli, però que va tenir les seves conseqüències. En certa manera, t'adones que no hem evolucionat tant com ens pensem en 70 anys. L'escriptura és densa i molt detallada, l'autor retrata molt bé tot el que va viure.

Tot i el nom que porta, en cap cas es tracta d'un escrit patriòtic català, sinó d'una perspectiva tan objectiva com és possible de la situació del moment, vista amb els ulls d'un estranger. M'ha agradat llegir-lo, però m'ha costat molt perquè no és una lectura fluïda i fàcil, m'he entrebancat més del que voldria. En el seu favor però, l'he trobat molt interessant, i he de dir que la Guerra Civil Espanyola és un tòpic que normalment defujo en les lectures. Però el document és impactant i força ben fet, val la pena llegir-lo per saber d'on venim. No és un llibre per gaudir, és un llibre per pensar i per entendre moltes coses.

Puntuació: @@@