Autor: George Orwell
Editorial, any: labutxaca, 2012
Títol original, idioma, any: Homage to Catalonia, anglès, 1938
Gènere: Biografia
Traductor: Ramon Folch i Camarasa
Número de pàgines: 333 (30 d'introducció)Traductor: Ramon Folch i Camarasa
Llegit en: Català
L'escriptor anglès d'origen indi Eric Arthur Blair, conegut amb el sobrenom de George Orwell, va allistar-se a les milícies del POUM (Partit Obrer d'Unificació Marxista) per combatre l'alçament feixista a la Guerra Civil Espanyola. Els seus ideals el feien defensar la llibertat i el socialisme, per bé que no s'imaginava on s'estava posant. En aquesta obra, un molt bon document escrit a partit de la seva vivència al front d'Aragó i als disturbis de Barcelona del 1937, ens narra com de precària era la guerra de milícies, els pocs recursos que tenien ambdós bàndols, i el sentiment que es respirava tant a les trinxeres com a la ciutat. I un cop descrita la vessant més bèl·lica, també ens explica la part política del conflicte, l'embolic de partits i d'ideologies que complicaven la situació en una Catalunya en un punt cabdal de la seva història.
He aprofitat l'edició commemorativa del 5è aniversari de labutxaca per llegir una d'aquelles obres que sempre estan allà i que saps que algun dia llegiràs. El moment històric que vivim actualment és ideal per endinsar-se en aquest document escrit des de la perspectiva d'algú que va viure els fets en primera persona. És gairebé un diari de guerra, una guerra de pa sucat amb oli, però que va tenir les seves conseqüències. En certa manera, t'adones que no hem evolucionat tant com ens pensem en 70 anys. L'escriptura és densa i molt detallada, l'autor retrata molt bé tot el que va viure.
Tot i el nom que porta, en cap cas es tracta d'un escrit patriòtic català, sinó d'una perspectiva tan objectiva com és possible de la situació del moment, vista amb els ulls d'un estranger. M'ha agradat llegir-lo, però m'ha costat molt perquè no és una lectura fluïda i fàcil, m'he entrebancat més del que voldria. En el seu favor però, l'he trobat molt interessant, i he de dir que la Guerra Civil Espanyola és un tòpic que normalment defujo en les lectures. Però el document és impactant i força ben fet, val la pena llegir-lo per saber d'on venim. No és un llibre per gaudir, és un llibre per pensar i per entendre moltes coses.
Puntuació: @@@
12 Comentaris
Quan vaig llegir les obres més famoses del autor em volia llegir aquesta perquè eivdentment el títol em va impressionar, però havent llegit opinions i crítiques ho vaig deixar passar.
ResponEliminaAra veig que vaig fer bé.
Jo sí que la vaig llegir ja fa temps... i tens raó, no hem evolucionat tant com ens pensem... i sap greu, caure en els mateixos errors. Les esquerres sempre dividides i sempre posant-se pals a les rodes. No és que tingui el llibre molt present amb tot detall, però aquesta és una de les sensacions que més em va quedar.
ResponEliminaReconec que tenint la situació actual t'han crispada em venen ganes de llegir-l'ho.
ResponEliminaMe l'apunto per una propera lectura. Sé que em costarà.
Gràcies, XeXu, per la teva recomanació, no coneixia aquesta obra d'Orwell i segur que la busco i hi faig un cop d'ull. Sempre ho dic, a la catosfera hi ha un viver de savis que és una llàstima que no conegui tothom. Petonets
ResponEliminaVa bé llegir-ne alguna d'aquestes de tant en tant per ajudar-nos a no caure en el mateix, encara que costa menys del que sembla provocar conflictes importants.
ResponEliminaUf, quina mandra. Aquest de moment no me'l plantejo pas.
ResponEliminaAmb el que m'interessa la Guerra Civil (crec que alguna vegada ja ho he explicat, xò és la història dels nostres avis i m'atrau i a més amb el que estem vivint ara, encara més)... doncs això, que resulta que em fa vergonya i tot reconèixer que no l'he llegit.
ResponEliminaJust ara estic llegint 1984, i m'està costant força. Molt dens, has de posar-hi els cinc sentits!
Mira que dir-se Eric, en George!! Quines coses passen! Si Eric també és un nom molt maco!! ;-))
ResponEliminaJo hauria de tenir prohibit passar per blogs de llibres perquè no me'n puc comprar cap... així que faré veure que tampoc m'interessa gaire aquest... els que els que van de guerres i tal no m'agraden...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
ResponEliminaHem quedo amb 3 punts:
ResponElimina-L'escriptura és densa i molt detallada
-m'ha costat molt perquè no és una lectura fluïda i fàcil
-No és un llibre per gaudir, és un llibre per pensar i per entendre moltes coses
Justament són els 3 punts bàsics que NO ha de tenir un llibre perquè me'l llegeixi.
Moltes gràcies a tots els que heu passat i comentat. Un llibre d'aquests que criden l'atenció pel títol, però que no és fàcil de llegir. No puc dir que sigui del meu estil, però m'ha agradat llegir-lo i aprendre una mica més d'aquella època, encara que sigui des d'una visió molt subjectiva.
ResponEliminaTrotalibros, i això que no el deixo massa malament! Però està clar que els llibres que no atreuen, és per alguna cosa, si ho intentessis segurament se't faria pesat.
Carme, una sensació molt encertada, a jutjar pel que estem vivint aquests dies. Es viu de manera diferent, però el que està clar és que a la dreta sempre li ha resultat més fàcil posar-se d'acord. Què hi farem, aquest és un d'aquells llibres que pot servir com a toc d'atenció.
Maria, és probable que et costi, però si el llegeixes segur que trobaràs paral·lelismes amb l'actualitat, és inevitable.
Carina, això de savis espero que ho diguis per Orwell i no per mi! Si t'agrada l'estil de l'autor, a poc que t'interessi el tema de la guerra civil aquest llibre et pot agradar molt. Jo l'Orwell a estones el trobo una mica pesadet, però.
Jomateixa, va bé per fer memòria, en aquest cas, d'un temps que cap de nosaltres ha viscut, veure com funcionaven les coses i adonar-te que, si mires bé, la cosa no és pas tan diferent 70 anys després.
Yáiza, lectura densa, per un altre moment.
rits, si una cosa es pot dir d'Orwell és que és dens. '1984' entra dins de la categoria de llibres que s'han de llegir, encara que si no el llegeixes tampoc passa res, eh? Però és una obra important. Això no vol dir que no sigui monòtona i pesada moltes estones, que això no li treu ningú. Aquesta és igual, senzillament que el tema et podria resultat més atractiu. Diguem que li pots trobar més al·licients que al que ara llegeixes.
Assumpta, aquest l'has de poder trobar fàcilment a la biblioteca, dona. Bé, suposo que és veritat que els llibres de guerres no t'agraden, però aquesta té més de patetisme que de guerra, almenys quan el paio està a les trinxeres. Ara que, Orwell (Enriquet) és una mica pesat escrivint, això també t'ho dic.
MBosch, no hi ha cap pressa per llegir aquest llibre, ja veus que jo m'ho he pres amb calma. Tracta la guerra civil des del punt de vista d'un testimoni, així que no sé si s'assemblarà massa al llibre que cites. Aquí l'home t'explica com va viure a les trinxeres i a Barcelona en aquelles èpoques tan convulses, i com a testimoni crec que val el seu pes en or, a mi m'ha sorprès força que la situació fos tan patètica, i el desordre tan gran.
Pons, res doncs, un més que pots deixar passar. Em sembla que fins que no llegeixi el de Pratchett que tinc ja a prop no te n'interessarà cap. Bé, potser un que vindrà aviat que no ha arribat a estar a la llista...
Jo el recordo amb afecte, aquest llibre. Per exemple, quan diu que la Sagrada familia és una cosa horrible i l'haurien de destruir les bombes, o quan diu que el pernil no li agrada per que té gust de sabó. Són pensaments curiosos. M'agrada molt quan descriu la Barcelona d'aquells temps, la gent, els carrers, les situacions... És una guerra més propera, més fàcil d'entendre, vista des dels ulls d'algú que la va viure. Molt diferent de les històries super-èpiques d'altres autors que parlen de la guerra però no la poden retratar igual de bé perque no l'han viscut.
ResponEliminaA mi em va semblar una mica feixuga a estones, però realment em va agradar molt, perque et fa sentir impotència i frustració, i altres sensacions que en G.Orwell sap reflectir molt bé amb el seu estil d'escriure.