Autor: Salvador Macip
Editorial, any: Ara llibres, 2012
Gènere: Divulgació
Número de pàgines: 213+47 d'apèndix
Llegit en: Català

De vegades, quan acabo un llibre, em pregunto per què redimonis l'autor li va posar aquell títol. Doncs aquest cop el títol no pot ser més evident i més explicatiu del que podem trobar a l'interior de les cobertes, de principi a fi. Aquest és un llibre divulgatiu sobre el càncer, aquest enemic invisible al que tanta por tenim. Està organitzat en tres parts, una primera explicativa de la malaltia, una segona sobre prevenció i una tercera sobre tractaments. Al final es pot trobar un apèndix molt complet amb informació interessant i assequible per tothom, i un apartat de preguntes freqüents, que per cert van ser aportades a les xarxes socials i als blogs. El càncer ens segueix generant por, però gràcies a aquest llibre i a d'altres fonts, podem aprendre que ja no és tan temible com ho era abans, i que li estem guanyant la batalla, tot i que segueix sent un competidor molt dur.

No és cap novetat que Salvador Macip és un bon divulgador, això ja ho vaig descobrir amb llibres anteriors, però aquest és el seu tema, la seva recerca està relacionada amb el càncer. Això facilita explicar la malaltia, o malalties, com diu ell, d'una manera clara, fresca i entenedora perquè tothom, encara que no tingui una base científica, la pugui entendre. A mi, que sí que tinc aquesta base, m'ha servit per refrescar molts conceptes i aprendre'n de nous, la recerca avança a molta velocitat. Sobre el contingut, poc a criticar, és complet i exhaustiu, sense atabalar el lector. El que si que es pot revisar és el text, hi he trobat algunes errades que es podrien corregir fàcilment amb una repassada. I bé... la coberta no seria la millor que he vist tampoc...

Dels llibres de divulgació el millor elogi que se'n pot fer és dir que són interessants i fàcils d'entendre, i aquest compleix les dues condicions, molt especialment la primera, perquè és un tema que no pot deixar indiferent a ningú. A més, que t'ho expliquin de manera tan planera, amb la voluntat de desmitificar un dels grans carnissers de la nostra societat no passa cada dia. És amè de llegir i com a molt ens podem entrebancar en la part de tractaments, però res greu. Una lectura ben recomanable, encara que hom hi ha de posar ganes i voluntat, jo també prefereixo les novel·les, és clar, però en certs temes val la pena estar al dia.

Puntuació: @@@@