Autor: Ferran Torrent
Editorial, any: labutxaca, 2013 (Publicat per Columna el 2011)
Gènere: Intriga 
Número de pàgines: 245
Llegit en: Català

Durant la Segona Guerra Mundial els nazis van cometre autèntiques atrocitats. Matances, camps de concentració, experimentació amb humans... Però ara la guerra ja s'ha acabat i en plena penúria de la post-guerra, alguns grups organitzats de jueus, la Nakam, tenen intenció de fer pagar almenys part dels greuges comesos. En un d'aquests grups trobem el despietat Ariel Menashe i en Santiago Cortés, un gitano valencià que va ser retingut cinc anys a Dachau i que s'ha unit a la causa. Ells i els seus companys, moguts per l'odi, tenen com a objectiu acabar amb la vida de diversos capitostos nazis. Però acabaran embolicats en una trama de repercussió europea que inclou espionatge anglès i grups comunistes contraris al règim dictatorial. Els camins de tots els personatges convergeixen a València. Què està passant a la ciutat del Túria?

Havia llegit que aquest llibre distava de l'estil de Ferran Torrent i que abraçava una temàtica que se li escapava una mica. Com que a mi encara se m'escapa més, l'he trobat un llibre interessant per les intrigues que explica. Una mica embolicat, perquè surten uns quants personatges que costa entendre quines intencions tenen, i el misteri arriba fins el final. L'escriptura de l'autor és força planera, però en aquest cas s'estalvia l'humor irònic perquè no fa al cas. Potser sí que la història li ve una mica gran, no puc dir que m'hagi semblat del tot versemblant.

Segurament no és la seva millor novel·la, però es deixa llegir i és prou absorbent. Algunes escenes, les més violentes, li fan guanyar punts al costat d'un fil conductor que no sempre és tan fluid, però que tampoc no s'atura mai. Probablement, un llibre amb aquest argument per part d'un autor estranger seria molt més llarg, amb molta més palla, però semblaria, i repeteixo, semblaria més consistent. Em venia de gust tornar a llegir Torrent. La part bona és que, com que en aquest llibre no acaba de ser 100% ell, encara me'n queden ganes, i crec que el tornaré a llegir aviat.

Puntuació: @@@ (generoses)