Autor: Ken Follett
Editorial, any: Debols!llo, 2012
Títol original, idioma, any: Fall of Giants, anglès, 2010
Traductora: Elisenda Mas
Gènere: Ficció històrica 
Número de pàgines: 1012
Llegit en: Català

Estem a principis del segle XX i es viuen èpoques convulses a Europa. Una sèrie de canvis socials amenaça la vella aristocràcia dominant, les vagues dels treballadors arran de l'aparició dels sindicats, la lluita de les sufragistes per aconseguir el vot per les dones, i l'aixecament del poble a Rússia contra el poder del tsar en són alguns exemples. Els ànims entre les diferents potències també estan una mica crispats a causa dels interessos econòmics i el domini de les colònies. L'assassinat de l'hereu de la corona austrohongaresa a Sèrbia serà el desencadenant d'una disputa a nivell europeu. Àustria posa setge a Sèrbia i això fa que França, Regne Unit i Rússia per una banda, i Alemanya per una altra s'hagin de posicionar. Així comença la Gran Guerra, la Primera Guerra Mundial que tindrà unes conseqüències nefastes. A través d'una sèrie de personatges nosaltres podrem entendre com es va viure el conflicte en els diferents fronts.

El llibre està dividit en tres parts, el que serien els motius de la guerra, la guerra en si, i l'inici de la post-guerra. La trama es desenvolupa gràcies a uns quants personatges inventats que es troben en els diferents punts calents en el moment apropiat. Seguint un ordre cronològic per anar narrant els fets, sabrem on es troben i què viuen aquests personatges, en part pel seu entorn, i en part també per les seves històries personals, de vegades una mica massa ensucrades. És un llibre molt llarg però que es llegeix de manera àgil, la capacitat narrativa de Follett és el seu tret principal. Tot i explicar-nos la història real, el fet de servir-se de personatges inventats fa que de vegades sembli una mica inversemblant, però són llicències que cal prendre's perquè tot quadri.

M'agrada molt la manera que té Ken Follett d'explicar les coses, així que he passat una bona estona llegint aquest llibre i ho he fet sense descans. I això que a mi la Història no és que em digui gran cosa. És un best seller, no ho negarem, un llibre escrit per arrasar a les llibreries, però també té un treball de documentació darrere i és molt distret de llegir. De Follett es diu que fa tots els llibres igual, suposo que les històries personals sí que s'assemblen a les d'altres llibres seus, personatges protagonistes molt bons i nobles, molt amor i una passió pel sexe que no es creu ni ell. Però tot i així, crec que val la pena llegir-lo, no tinc dubtes que llegiré els dos següents volums d'aquesta trilogia que es diu 'The Century', i que comença narrant els fets de la Gran Guerra.

Puntuació: @@@@