Autor: George R.R. Martin
Editorial, any: Alfaguara, 2012
Títol original, idioma, any: A Dance with Dragons, anglès, 2011
Traductora: Mar Albacar
Gènere: Fantasia 
Número de pàgines: 1151 + 44 d'annexos
Llegit en: Català

ATENCIÓ, NO LLEGIU EL PRIMER PARÀGRAF DE LA RESSENYA SI NO HEU LLEGIT ELS QUATRE PRIMERS LLIBRES D'AQUESTA SAGA, US POT ESGUERRAR ALGUNA SORPRESA.

Retornem al punt en que la guerra va acabar i els Lannister mantenien el Tron de Ferro. Ens quedaven moltes coses per saber. On s'ha ficat el fugitiu Tyrion, després dels actes sagnants que va protagonitzar? Què passa al Mur, on en Jon Neu va ser erigit com a Lord Comandant de la Guàrdia de la Nit? I la Daenerys, a l'altra punta del món, reina de Meereen i assot dels esclavistes? Aquests i altres personatges desgranaran les seves històries en aquest cinquè llibre de la saga, que transcorre parcialment paral·lel al quart. A partir de la meitat, tornen en Jamie, la Cersei, els dornesos, els homes de ferro... i tants altres, perquè si una cosa no falta en aquesta saga, són personatges i escenaris. L'hivern s'acosta, i ara de veritat, però ni el fred intens podrà refredar les lluites de poder, les mentides, les atrocitats i les traïcions que caracteritzen aquests llibres.

'Dansa amb dracs' segueix l'estela del seu predecessor, 'Festí de corbs'. Amb un estil una mica més reposat i una gran diversificació d'escenaris. L'avantatge que té és que la primera meitat se centra en uns personatges que es trobaven molt a faltar en el quart. Però no ens enganyem, en 1151 pàgines també n'hi ha que no apareixen ni un sol cop. Sobre l'estil, res de nou, molt ben escrit, molt ben quadrat, i addictiu com sempre, encara que si aquest volum no fos tan llarg i tirés una mica més pel dret en alguns temes, seria encara millor. Si en el quart es descrivia un gran auge de les religions, en aquest cinquè el que crida l'atenció és una evolució cap el món actual en aquest entorn èpic, préstecs bancaris, garanties... una mica estrany tot plegat.

No cal dir que el llibre és obligatori per aquells qui han anat llegint els anteriors i els han agradat. Pels que no, doncs ja no hi arribaran, però em sembla que són pocs. Com sempre, el llibre està farcit de crueltat i baixos instints, cosa que el fa poc recomanable per alguna gent, i molt atractiu per tants altres. Avisar també de la dèria de l'autor de que no agafem afecte per cap personatge, ni donem res per segur. En acabar el llibre tens sensació de quedar-te orfe, el sisè encara no està escrit i massa coses resten pendents. Tocarà esperar i ens quedarem sense ungles.

Puntuació: @@@@