Autor: Diversos autors, editen Jordi de Manuel i Salvador Macip
Editorial, any: Mètode, 2014.
Gènere: Relats 
Número de pàgines: 252
Llegit en: Català

Des de sempre ens han dit que ciències i lletres eren mons a part, aquesta necessitat tan nostra de posar etiquetes i de barallar-nos els uns amb els altres ha generat una separació que cada cop és més evident que no té per què existir. Per demostrar-ho, Salvador Macip i Jordi de Manuel han reunit un elenc de 20 autors amb formació científica en diversos camps, amb una llarga i prolífica trajectòria en les seves especialitats, però que a més tenen gust per la literatura i han publicat alguna obra literària. Una conjunció d'estrelles que demostren que les lletres no són només patrimoni de filòlegs i humanistes. En aquest recull trobarem 20 relats d'extensió notable de les temàtiques més diverses, però amb una forta base científica en l'argument, perquè aquesta és una de les condicions. Agrupats en diverses categories i amb exploració de diversos gèneres. Una barreja poc comú en la literatura, però què voleu, són científics!

Sorprèn gratament el bon nivell literari d'alguns dels autors del recull, amb bones idees, bona execució i sabent captar l'atenció del lector, però com és evident, no tots els relats són igual de bons. Alguns avorreixen i d'altres són tan enrevessats que tens ganes d'engegar-los. L'avantatge de ser un recull tan divers és que si un conte no t'entra, pots anar directament al següent, i potser descobriràs una joia. El que sí que penso és que alguns autors abusen de les seves experiències personals a l'hora de redactar i no surten massa del seu camp de treball. Menció especial per l'edició, que considero força desafortunada. Una mida estranya del llibre i una lletra d'article científic que t'hi deixes els ulls, però de tenir unes dimensions acceptables podria haver estat un totxo d'almenys 500 pàgines. Més m'han agradat el disseny fotogràfic de separació de categories basat en l'obra de Jaume Plensa.

En general, el recull es deixa llegir, especialment si ets conscient del que hi pots trobar. Segurament no es pot demanar alta literatura, però a mi moltes de les temàtiques, per ser d'un món que conec, m'han agradat i interessat. No destacaré relats concrets, però sí que diré que la meva preferència són aquells en que s'intueix imaginació i inventiva per part de l'autor, no una descripció fidedigna del que coneix perfectament. Alguns dels relats són bons embrions per obres llargues, però les limitacions d'espai fan que s'hagin d'acabar de forma prematura i abrupta, que no subestimin cap idea. Relats diferents i amb forta càrrega científica, potser també té atracció pel gran públic. Perquè la ciència està de moda, no?

Puntuació: @@