Autor: Enric Herce
Editorial, any: Males Herbes, 2014
Gènere: Ciència Ficció
Número de pàgines: 292Llegit en: Català
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhlKPJVB8z3ha4bkU8cwdJ3SdFe8Btqd4zE_58KCfmezP11GQo3OYFI9o5Nf2NRB7QYnNDNvHWEU1gyttdEFCg74m-JQghQhTtJFr3r84HaGfQhVJkIN2m9tSoskb00ZwaSlgAPGeTPqw/s1600/simulacionsdevida.jpg)
Es fa difícil explicar l'argument d'aquest llibre sense revelar massa coses de la trama. Ens trobem en un futur no gaire llunyà, un futur que nosaltres podem reconèixer perfectament, on la tecnologia s'imposa i cada cop substitueix més als humans. En ell descobrirem les històries d'uns personatges corrents que estan més relacionades del que aparentment sembla i que tindran punts d'unió per una sèrie d'esdeveniments que amenacen tota la població mundial i afecten la comunicació planetària, totalment depenent de la xarxa log, un aparell portàtil amb totes les aplicacions imaginables (i les que no). Conspiracions terroristes, virus informàtics, i en definitiva una advertència de com d'indefensos estem els humans davant dels avenços tecnològics. Ciència ficció com la que viu un avi d'avui en dia sense adonar-se'n, i que fa un parell de generacions no es podia ni imaginar.
Els capítols d'aquest llibre estan titulats amb sigles que corresponen a algun concepte tecnològic. Cadascun comença explicant una història que ens desorienta, personatges nous que no lliguen amb el que ja sabem, però que en algun punt aconseguirem situar en el conjunt. Tot i que la trama es va tornant més i més complicada, la història es va construint de manera desordenada però ferma i es pot seguir si prestem una mica d'atenció. La construcció dels personatges i les seves vides és impecable, una meravella. Ens servirà per entendre la rellevància de cadascú en el global. Algunes són llargues, però no es fan en absolut pesades. Està molt ben escrit i et manté atent i enganxat en tot moment, fins i tot al principi, quan no acabes de veure la ciència ficció per enlloc, però acaba imposant-se. Per cert, el primer capítol, senzill i aparentment poc important, ja em va atrapar increïblement.
Aquest llibre pot passar desapercebut si el veieu a la llibreria, però no és un més. La història que explica és molt completa i està molt ben executada, gens lineal i enrevessada, però és una obra de gran magnitud. És ciència ficció, evidentment no agradarà a tothom, però és dels millors llibres que he llegit en força temps, i això que porto una bona ratxa! Si he de criticar alguna cosa podria ser que m'ha semblat que algunes de les moltes trames paral·leles no quedaven del tot resoltes, però potser és perquè m'estava entusiasmant tant que m'esperava un final apoteòsic. Tot el puzle encaixa, però algunes peces ballen més que altres. Tot i així és un llibre molt i molt recomanable, imaginatiu, sòlid, molt ben escrit i que es llegeix de manera molt fluïda. Fins i tot una bona porta d'entrada a aquest gènere, tot i que als que segurament agradarà més és als que ja hi estiguin avesats. Ciència ficció sense tanta ficció. Atenció a aquest autor.
Puntuació: @@@@ i mitja
13 Comentaris
Ciència ficció sense sense extraterrestre ni naus espacials ni robots ni cyberpunk? Hmmm m'ho pensaré. He llegit altres ressenyes i no n'hi ha cap que en parli malament. I per 300 pàgines escasses tampoc em farà perdre molt el temps si no es tan bo com diuen.
ResponEliminaJo també me l'apunto, sembla que val la pena. M'ha agradat això de "ciència-ficció sense tanta ficció" justament ara estic llegint un llibre de divulgació científica (per a tots els públics, això sí) que explica des del punt de vista de la física les proeses dels superherois dels còmics i del cinema. Es titula "Las hazañas de los superhéroes y la física" (ja veus que el títol no enganya gens) i l'estic trobant força interessant.
ResponEliminaep! van pujant les @!
ResponEliminaaquest sí que me l'apunto, no se per quan serà, però queda anotat.
M'alegra especialment que t'hagi agradat perquè conec personalment l'autor de l'obra.
ResponEliminaJo me'l vaig llegir abans que sortís publicat, i també em va agradar encara que no sóc una fan número 1 dels llibres de ciència-ficció. Ja li diré que passi per aquesta pàgina per saber la teva opinió del seu llibre!
Déu n'hi do, quina puntuació! Aquest sí que me l'apunto, no té moltes pàgines i promet, ciència ficció posada al dia.
ResponEliminaMira, estava llegint aquesta ressenya i m'ha entrat la sospita que algú ha escrit la mateixa novel·la que jo. Paraula per paraula, tot el que has dit es podia estar referint a la meva novel·la (bé, la part de valoració subjectiva que en fas, podria ser o podria no ser). Fins i tot aquesta estructura de trames que no semblen estar gaire lligades però al final sí que ho estan (el gran problema que vaig tenir jo).
ResponEliminaIntentaré buscar aquest llibre, m'ha picat molt la curiositat.
Uau! Quatre arroves i mitja! N'havia sentit parlar, però ara definitivament me l'apunto per llegir-lo. Tot i que sóc una mica reàcia a la ciència-ficció, m'has ben convençut.
ResponEliminaOstres només per la nota que li poses ja cal tenir- l' ho en compte.
ResponEliminaMe l'apuntaré per una pròxima lectura. No el coneixia aquest escriptor.^-^
Ja sabeu que no regalo elogis perquè sí, he puntuat molt bé aquest llibre, però és que penso que està molt ben fet. Repeteixo que no és un llibre per tothom, però és molt probable que agradi als amants de la ciència ficció i el tecno thriller. Moltes gràcies a tots pels comentaris.
ResponEliminaPons, en realitat retira al cyberpunk que dius, però ambientat a casa nostra costa més assignar-li gèneres. Jo he trobat que està molt bé, el text està molt i molt treballat per considerar-lo un llibre de marcianets, potser algunes descripcions se't facin pesades, però jo trobo que sap atrapar amb elles.
McAbeu, ja veig que t'has acabat tots els llibres existents i ja has de passar a gèneres estranys. Em recordes al Nº5 de la pel·li 'Curtcircuit'. Tot i això, és prou interessant el que expliques. Aquest que ressenyo és ficció, però no té marcianets ni robots. És més aviat, com diu el Pons, cyberpunk, informàtica a tope. A mi m'ha agradat, argument prou sòlid.
Jomateixa, tenim feina, oi? No sé si t'agradarà, però trobo que és un bon llibre. A veure si el caces.
Myself, quins privilegis! Caram caram, així que tens via directa amb l'escriptor. Doncs res, ja el pots felicitar de part meva i dir-li que ha fet una molt bona feina. Estaré al cas de les properes novetats que tregui, i recomana-li que no abandoni el català ara que s'ha llençat a utilitzar-lo! Crec que pot agradar fins i tot als que no els agrada la ciència ficció, però no m'atreveixo a recomanar-lo de manera generalitzada.
Botika, em fa una mica de por recomanar-te'l, ja saps que sovint diferim en gustos. He intentat explicar què s'hi pot trobar. Si et sembla correcte, doncs endavant.
Sergi, aquí ja no et puc ajudar. Faràs bé de llegir el llibre per veure si realment s'assembla tant. Suposo que l'argument pot tenir una retirada, però en realitat no s'hi assemblarà tant, és molt difícil que hi hagi una coincidència plena d'idees, si no és que parlem de plagi, és clar.
Núria, ja saps que per més que ens agradi un llibre no vol dir que agradi als altres. Aquest parla d'una temàtica que a mi m'atreu, però no té per què atreure't a tu. Està ben escrit, això també t'ho dic, però no ho és tot, ni molt menys. Per posar-li tan bona nota cal que hi hagi una confluència de virtuts, i cadascú tria les seves.
maria, un llibre per tenir en compte, cert. Però això no vol dir que t'hagi d'agradar. Si no t'agrada gaire la ciència ficció no sé si t'acabarà d'entrar.
Moltíssimes gràcies per la ressenya! M'alegra molt que t'hagi agradat.
ResponEliminaMyself ja fa dies que em va parlar d'ella, però m'he estimat més esperar que responguessis els comentaris en bloc, com veig que acostumes a fer, abans d'intervenir. El que no ha dit, modesta ella, és que a banda de llegir-la també va ser una de les persones que em va ajudar en la seva correcció.
En relació al que comenta en Sergi, poso la mà al foc que les semblances amb la seva novel·la, d'existir, seran anecdòtiques. Entenc que a l'hora de fer una ressenya, especialment en casos com aquest, és difícil concretar sense caure en spoilers. Segurament la novel·la d'en Sergi també deu ser de ciència-ficció, amb un protagonisme coral i trames aparentment independents que acaben confluint, però és que ben mirat, aquesta estructura la comparteixen moltes obres literàries, de ciència-ficció o no. El que no he acabat d'esbrinar és si la novel·la d'en Sergi ja ha estat publicada, doncs la veritat és que jo també tinc curiositat per llegir-la.
En relació al que comentes sobre si agradarà o no a lectors poc acostumats a llegir ciència-ficció, la meva experiència per casos propers, i no estic pensant només en amics i familiars, és que sí. De fet, és una història en la que el component tecnològic, tot i ser imprescindible dins la trama, només assumeix el protagonisme absolut en moments comptats i molt concrets. Considero que més enllà de gèneres, és sobretot una novel·la de personatges i de relacions humanes.
Moltes gràcies de nou i salut.
Ara que llegeixo el comentari de l'Enric, espero que no hagi semblat que l'acusava de plagi. De fet, mentre escrivia la meva novel·la, em va passar que anava llegint-ne d'altres de semblants i vaig anar descobrint que les idees que jo pensava que eren radicalment originals, no ho eren tant.
ResponEliminaPassa una cosa curiosa en ciència-ficció i és que sembla que no es pugui parlar 2 cops del mateix tema. Cosa que no passa en els llibres o pelis de temàtica romàntica, per exemple. Ningú diu "una peli d'una alumna que s'enamora del professor, això ja s'ha fet!". Així que, si al final fas un llibre de ciència-ficció, t'ho has de prendre amb una certa filosofia perquè molta gent et dirà "ui, això em sona".
Enric, la meva novel·la no ha estat publicada encara. Potser acabi sortint o potser no. Ho tinc una mica complicat perquè només he publicat algun relat aquí i allà i ara mateix costa que les editorials s'interessin per autors novells. De tota manera, si t'interessa molt i no s'arribés a publicar, te'n podria fer arribar una còpia.
Molta sort amb la novel·la.
No pateixis, Sergi, no m'ha donat aquesta sensació. El que mirava de dir és que, com és lògic, en una ressenya no es poden donar detalls de la trama, detalls que ben segur poc tenen a veure entre totes dues novel·les. De fet, com s'acostuma a dir, ja està tot fet, i si bé és cert que en ciència-ficció els constants avenços tecnològics donen més marge per a la innovació, són els detalls, l'enfocament i certes decisions els que atorguen personalitat a les novel·les i les fan diferents. Per posar un exemple, a Hiperió, La vella guardia, El joc d'Ender, o a Tropes de l'espai, i a tantes altres, tenim guerres amb espècies extraterrestres; a Flors per a l'Algernon i a Camp de concentració, experimentació amb la intel·ligència, però les novel·les s'assemblen com un ou a una castanya.
ResponEliminaNo sé si estàs movent ara mateix la novel·la, però com és lògic t'animo a fer-la arribar a Males Herbes doncs, juntament amb Pagès Editors (tot i que aquests només publiquen un parell de títols a l'any), són de les poques editorials que aposten fort per la ciència-ficció en català (n'hi ha de generalistes que de tant en tant treuen algun títol, però sempre costa més que l'acceptin). Si no sortís res, jo encantat de donar-li un cop d'ull.
Molta sort i salut!
Volia agrair a l'autor el seu comentari i posar-lo en contacte amb en Sergi per comentar la semblança entre les seves obres, però aquí un no es pot despistar, que ja us ho feu tot sols! Moltes gràcies Enric per passar, suposo que no coneixies el blog, però has de saber que aquí no regalo elogis perquè sí, el teu llibre m'ha sorprès molt gratament i li he trobat moltes virtuts, així que et convido a seguir-nos sorprenent. I gràcies també a tu, Sergi, per tornar i participar en el diàleg. Estic segur, com ja vaig comentar, que la semblança de les obres és sobre temàtica, però el fons serà molt diferent, i probablement l'estil també. Et desitjo sort i que alguna editorial acabi picant. Les que recomana l'Enric són les més plausibles, és clar, però com totes, seleccionen molt bé les seves publicacions. Diguem que també m'ho conec una mica. No sé si és un compromís ferm, però si podeu seguir parlant els dos i posar en comú les vostres obres estaria molt bé. Segur que teniu molt a dir-vos.
ResponElimina