Autor: Enric Herce
Editorial, any: Males Herbes, 2014
Gènere: Ciència Ficció
Número de pàgines: 292
Llegit en: Català

Es fa difícil explicar l'argument d'aquest llibre sense revelar massa coses de la trama. Ens trobem en un futur no gaire llunyà, un futur que nosaltres podem reconèixer perfectament, on la tecnologia s'imposa i cada cop substitueix més als humans. En ell descobrirem les històries d'uns personatges corrents que estan més relacionades del que aparentment sembla i que tindran punts d'unió per una sèrie d'esdeveniments que amenacen tota la població mundial i afecten la comunicació planetària, totalment depenent de la xarxa log, un aparell portàtil amb totes les aplicacions imaginables (i les que no). Conspiracions terroristes, virus informàtics, i en definitiva una advertència de com d'indefensos estem els humans davant dels avenços tecnològics. Ciència ficció com la que viu un avi d'avui en dia sense adonar-se'n, i que fa un parell de generacions no es podia ni imaginar.

Els capítols d'aquest llibre estan titulats amb sigles que corresponen a algun concepte tecnològic. Cadascun comença explicant una història que ens desorienta, personatges nous que no lliguen amb el que ja sabem, però que en algun punt aconseguirem situar en el conjunt. Tot i que la trama es va tornant més i més complicada, la història es va construint de manera desordenada però ferma i es pot seguir si prestem una mica d'atenció. La construcció dels personatges i les seves vides és impecable, una meravella. Ens servirà per entendre la rellevància de cadascú en el global. Algunes són llargues, però no es fan en absolut pesades. Està molt ben escrit i et manté atent i enganxat en tot moment, fins i tot al principi, quan no acabes de veure la ciència ficció per enlloc, però acaba imposant-se. Per cert, el primer capítol, senzill i aparentment poc important, ja em va atrapar increïblement.

Aquest llibre pot passar desapercebut si el veieu a la llibreria, però no és un més. La història que explica és molt completa i està molt ben executada, gens lineal i enrevessada, però és una obra de gran magnitud. És ciència ficció, evidentment no agradarà a tothom, però és dels millors llibres que he llegit en força temps, i això que porto una bona ratxa! Si he de criticar alguna cosa podria ser que m'ha semblat que algunes de les moltes trames paral·leles no quedaven del tot resoltes, però potser és perquè m'estava entusiasmant tant que m'esperava un final apoteòsic. Tot el puzle encaixa, però algunes peces ballen més que altres. Tot i així és un llibre molt i molt recomanable, imaginatiu, sòlid, molt ben escrit i que es llegeix de manera molt fluïda. Fins i tot una bona porta d'entrada a aquest gènere, tot i que als que segurament agradarà més és als que ja hi estiguin avesats. Ciència ficció sense tanta ficció. Atenció a aquest autor.

Puntuació: @@@@ i mitja