Autors: Bernat Roca, Francesc Vilaprinyó i David Canto
Editorial, any: Ediciones invisibles, 2014
Gènere: Assaig
Número de pàgines: 263
Llegit en: Espanyol

Cançó de gel i foc és l'obra mestra de l'escriptor americà George R.R. Martin que consta ja de cinc dels set volums previstos i té una legió de fans incondicionals tant dels llibres com de l'adaptació en forma de sèrie que emet la cadena HBO. Fruit d'aquesta devoció neix aquest llibre, un assaig sobre la filosofia que s'amaga rere els personatges principals de la història de Martin i que analitza amb profunditat els diferents temes intrínsecs que queden amagats per una trama plena de crueltats, traïcions, violència i sexe. Aquesta anàlisi arriba fins a les fonts d'inspiració de l'autor de la saga, tant històriques com literàries, la moralitat dels personatges, les interaccions entre ells i també analitza cites dels llibres, cites de filòsofs les idees dels quals s'adapten als personatges i fins i tot les opinions dels actors i actrius que representen els personatges a la sèrie. Una repassada exhaustiva al món de Martin, esbudellat del dret i del revés.  

L'assaig està separat en tres parts. A la primera s'analitzen alguns personatges masculins, a la segona els femenins, i a la tercera hi ha una mica de poti-poti de temes generals recurrents dels llibres i la sèrie. Els autors comparen el comportament i circumstàncies dels personatges amb diferents corrents de pensament filosòfic i amb multitud de referències a altres obres i pensadors, però primen les mateixes cites dels personatges de ficció. La major part del que es diu és molt interessant sempre que t'agradi la filosofia, es pot treure molt més suc dels personatges del que traiem els usuaris de l'obra, a poc que tinguis interioritzada la trama, com és el meu cas, és molt fàcil ubicar-te i entendre el que t'estan explicant. No és una lectura fluïda, és clar, es tracta de filosofia! Però filosofia aplicada a uns personatges molt estimats (o odiats), així passa molt millor.

He de dir que m'ho he passat bé llegint el llibre, encara que per força s'ha d'anar avançant a poc a cop, i la lletra, massa petita pel meu gust, tampoc hi ajuda. Ara, a mi m'ha agradat perquè m'agrada la filosofia i sóc un malalt d'aquests llibres, m'ha semblat un complement perfecte per acabar d'entendre moltes coses, per refrescar la memòria, i per ampliar encara més el ventall de matisos que té la història, però no és un llibre que es pugui llegir sense conèixer la saga, probablement no s'entendria res. A més, està completament prohibit llegir-lo si es té intenció d'iniciar l'obra, o no s'ha completat, aquest llibre us fotrà mitja història enlaire. Recomanable per fans una mica frikis, prohibits per no-fans. Aquest cop és fàcil. I així anem esperant el sisè...

Puntuació: @@@