Autora: Marina Espasa
Editorial, any: L'Altra Editorial, 2016
Gènere: Narrativa 
Número de pàgines: 206
Llegit en: Català

La vida no és gaire emocionant quan estàs a la recta final d'una tesi sobre el temps circular a la literatura. La Minerva porta mesos tancada escrivint, i no avança a massa bon ritme. I per un dia que surt, i li comencen a passar coses estranyes. Com és que hi ha tants cérvols últimament per Barcelona? En l'etiqueta d'una cervesa, impresos a les parets... no s'hi havia fixat abans. Però hi ha qui sí que ho sabia, i es dedica a 'caçar cérvols'. Encara es complica més la cosa quan coneix en Ricard, un botiguer de Gràcia. En Ricard forma part dels Ganduls del Sud, la banda (organització, secta o digues-li com vulguis) rival dels Atletes del Nord. La Minerva encara no ho sap, però per herència també és una Gandula i acabarà acompanyant en Ricard a un viatge molt especial on descobrirà els poders màgics que tenen els cérvols.

És força difícil descriure aquest llibre. Ja vaig llegir la primera novel·la de l'autora i ja sabia que té tendència a l'abstracció, podria incloure's gairebé dins el gènere de la fantasia. La trama comença en una Barcelona ben real, però va recargolant-se fins el deliri i atorga propietats quàntiques als cérvols. Una mica difícil d'empassar pel meu gust. L'he trobat original, però intercala passatges que trobo innecessaris o que em semblen fora d'un argument principal que es va difuminant fins a perdre's. Potser està aquí la gràcia precisament, però jo no li acabo de trobar. És indubtable que Espasa té un gran domini del llenguatge i molts coneixements de literatura, fa un bon ús de les referències, i les picades d'ull també són gracioses, segur que més d'una se'm deu haver escapat. A destacar el 'cameo' de Patricia Heras, la protagonista de la pel·lícula documental Ciutat Morta.

He de dir que el llibre no m'ha acabat d'entrar, i quan això em passa amb llibres que estan tenint prou volada, sempre penso que és culpa meva. Genera certa expectativa al principi i t'intriga què està passant amb els cérvols. Després l'argument es complica i l'interès augmenta, però a la segona part la història es va difuminant i no arriba enlloc, o si més no, no arriba a cap lloc que m'hagi satisfet. Tot i estar ben escrit, costa una mica, probablement perquè l'interès deixa d'acompanyar. Llegiré amb ganes altres ressenyes per saber què m'he perdut, però no és un llibre que recomanaria.

Puntuació: @@