A un ritme més lent, però el blog ja ha arribat a les 300 ressenyes publicades, i ja sabeu que quan arribem a números rodons m'agrada celebrar-ho amb una mica d'estadística. Encara que no tinc tant temps per llegir, un llibre segueix sense estar acabat fins que no està convenientment ressenyat aquí, així que anem a fer una mica de resum d'aquests 300 llibres en 6 anys i escaig de blog.

Que sóc un lector de llibres de ficció no és cap sorpresa, llegeixo molt poc assaig (un 1% dels llibres) o biografies (un 2%). Si anem a gèneres, la narrativa segueix sent el més freqüent amb 100 llibres clavats (33%), encara que ha baixat una mica. El segueix la intriga amb 45 llibres (15%), la novel·la negra amb 36 (12%) i els relats amb 24 (8%). Les proporcions es mantenen força constants.

El nombre d'escriptors i escriptores diferents que he ressenyat ja s'enfila fins els 176. La progressió en aquest sentit, si mirem els altres posts resum, és de 67, 126 i ara aquest 176, així que segueixo diversificant força les lectures. Els més ressenyats de la casa són Haruki Murakami i Salvador Macip amb un sorprenent empat a 17 llibres. Els segueixen de lluny Lluís Llort amb 7, Albert Sánchez Piñol i George RR Martin amb 6 i Agatha Christie, Daniel Closa, Henning Mankell i Terry Pratchett amb 5. Per sorprenent que sembli, abans de tenir el blog ja llegia, així que el número de llibres ressenyats i el número total de llibres llegits de cada autor varia. Ho podeu comprovar a l'apartat Top 10 d'escriptors a la barra lateral. 

Sobre els autors, també és interessant que dels 176, 72 (41%) són dels Països Catalans, només 6 (3%) són espanyols i 98 (56%) són de la resta del món. On hi ha una gran desigualtat és en el sexe, 137 (78%) són escriptors i només 39 (22%) són escriptores. Ja vaig dir que era un aspecte a millorar, i darrerament ho he anat fent. Però el percentatge és més greu si mirem el nombre de llibres ressenyats, només el 18% són de dones, i el 82% d'homes (53 i 247 respectivament). Podríem dir que el llibre tipus que es ressenya en aquest blog és una novel·la, traducció d'una altra llengua i escrit per un home. 

I parlant de traduccions, el domini dels llibres llegits en català segueix sent aclaparador i pujant. Dels 300, 228 (76%) són en català, 60 (20%) en espanyol i 12 (4%) en anglès. Gran increment dels originals en català aquest cop, que pugen de 54 quan vaig fer les 200 ressenyes, fins a 109, és a dir, que el 36% van ser escrits en català. De les traduccions, l'anglès guanya per golejada, i el seguirien el japonès i el suec, tot i que també trobaríem traduccions del francès i l'italià entre d'altres.

M'està quedant molt llarg el resum, però no em vull descuidar les editorials. Labutxaca segueix regnant amb 60 títols dels 300, i Empúries escala al segon lloc amb 21. Les seguirien Debols!llo amb 16 (no he llegit cap llibre d'aquesta editorial en la darrera centena), Columna i La Campana amb 12, Edicions62 i Proa amb 10 i Quaderns Crema i Males Herbes amb 7. El nombre d'editorials diferents que he llegit s'enfila ja a 79.

I ho deixaré aquí. Després de tants números, només queda tornar a agafar el llibre i no parar fins arribar a les 400 ressenyes. Tornem a començar cicle. Que gaudiu molt del que queda d'estiu, i sobretot de la lectura, jo ho penso fer!