Autor: Roald Dahl
Editorial, any: Sembra Llibres, 2016
Títol original, idioma, any: The Great Automatic Grammatizator and Other Stories, anglès, 1982?
Gènere: Relats
Traductor: Ferran Ràfols
Número de pàgines: 237
Llegit en: Català

Dos espavilats que es volen fer rics amb una màquina que escriu novel·les tota sola. Una juguesca poc ortodoxa amb un encenedor implicat. Un majordom molt entès en vins. Un espavilat que, disfressat de capellà, en realitat és un guru de les antiguitats. Un apicultor que experimenta amb gelea reial. Una empresa que es dedica a venjar personalitats injuriades pels columnistes. I així fins a 14 històries imaginatives, variades i sorprenents del mestre de la literatura infantil, que captiva de la mateixa manera amb els seus relats per a adults. Són relats escrits entre 1945 i 1980, i agrupats en un recull que es va publicar primer en anglès, i que ara podem llegir en català de la mà de Sembra. Un goig descobrir que en Dahl domina tots els registres i ens sap enganxar amb les seves històries que no deixen mai indiferent. 

Pot un autor de literatura infantil escriure relats per a adults sense perdre el seu segell, el seu estil i les seves maneres? Roald Dahl sí que pot. Però és que potser va al revés. Va transportar a la literatura infantil tota la seva sornegueria per aportar als més petits unes lectures diferents i estimulants. En aquest recull de contes per a adults trobem la imaginació desbordant de l'autor, la seva murrieria i la seva ironia que sempre t'arrenca un somriure, quan no una rialla, però ningú s'atreviria a dir que aquí ens explica històries per a infants, perquè algunes són fins i tot macabres. Girs inesperats, situacions estrafolàries, tot partint dels escenaris més quotidians, una mena de realisme màgic però amb firma pròpia. La majoria de relats t'atrapen i t'obliguen a esprémer-te les neurones per saber per on et sortirà, i no és fins el final que ho encertes. Molt bona mesura dels temps i de la tensió, tant en els relats curts com els llargs. L'únic que és diferent és 'Katina', que descriu una situació bèl·lica i se m'ha fet una mica pesat. 

L'únic retret que existeix quan em cau un Dahl a les mans és cap a mi mateix: per què no el vaig descobrir abans? M'agrada aquest autor i els seus relats m'han deixat molt satisfet, em fa riure, em fa pensar i m'agrada la manera com ho fa. Què més es pot demanar? Aquest llibre és una bona aposta per a aquells que els agrada la literatura breu. El seu punt trapella, irònic i un xic macabre no són incompatibles amb la subtilesa i la necessitat de llegir entre línies. Quan una història et surt per on no t'esperes, allò que deixes anar un 'que malparit!', per mi és un gran indicador. Per cert, he descobert que una de les quatre històries de la pel·li Four Rooms, la dirigida per en Tarantino, està basada en el relat 'L'home del sud', que inclou aquest volum. Dahl és sempre una caixa de sorpreses!

Puntuació: @@@@