Autora: Brit Bennett
Editorial, any: Edicions del Periscopi, 2021
Títol original, idioma, any: The Vanishing Half, anglès, 2020
Gènere: Narrativa
Traducció: Marc Rubió
Número de pàgines: 399
Llegit en: Català
 
Mallard és una petita comunitat de la Louisiana profunda. Allà els seus habitants són majoritàriament negres, però mitjançant matrimonis mixtes han aconseguit que les tonalitats de pell es vagin aclarint, i les darreres generacions ja es poden confondre fàcilment amb població blanca. La Desiree i la Stella són dues nenes de família negra, però amb la pell clara. Són bessones idèntiques, encara que de caràcter són molt diferents. El que sí que comparteixen és el tedi de viure en un racó de món com Mallard, en el que els conflictes racials són l'ordre del dia. Quan són adolescents, a la dècada dels anys 50, decideixen fugir del poble i canviar el destí que els ve marcat des del naixement. 14 anys després, la Desiree torna al poble. Fa molt temps que va perdre la pista de la seva germana, torna a casa per autoprotecció, i també per protegir la seva filla Jude, que és negra com una gola de llop. No té un altre lloc on anar, tot i que sap que la nena no serà ben rebuda per la comunitat. Què se'n va fer de la Stella? Podran tornar-se a creuar els seus camins?

Es pot cometre l'errada de reduir aquest llibre a una altra història sobre els conflictes racials als Estats Units, a les diferències entre nord i sud. Però 'La meitat evanescent' és molt més que això. El racisme, la intolerància, l'odi, hi són. Però és un llibre que parla d'identitat, de consciència i d'autoodi, més dels propis negres cap a ells mateixos que del racisme blanc endèmic. També parla de mentides, de mitges veritats, de vergonya. Però sobretot, és un text que retrata de manera fidedigna la societat americana de la segona meitat del segle XX, en localitzacions diverses arreu del país, on les mentalitats són diferents, però els problemes de fons no difereixen tant. A través dels seus personatges i les situacions que aniran afrontant, tindrem una visió general del què era viure als EUA, especialment si eres d'una minoria. Així va tractant temes com la transexualitat, l'aflorament del feminisme, el somni americà, les malalties de l'època, i tot salpebrat amb aquest autoodi racial, sempre present. L'autora té una gran capacitat de fer aparèixer aquests temes de manera natural, integradíssims en la trama que protagonitzen les bessones i les seves filles. La narrativa és àgil, agradable i ben absorbent. Explica molt amb les paraules, però també ho fa per la seva absència.

Aquest llibre de Brit Bennett és una nova estrella en el poblat firmament que està construint Edicions del Periscopi, i m'atreviria a dir que se situa en les primeres posicions dels ja molts volums que els he llegit. Quins personatges tan ben construïts, tant les protagonistes com els secundaris. Quina capacitat de narrar i transmetre sensacions. Quines vides més difícils, enrevessades, però alhora tan versemblants i humanes. La història de les bessones Vignes m'ha captivat del tot, ha sabut atrapar-me amb les seves trames, meravellar-me amb la manera d'explicar-les i d'integrar-hi fets històrics per condicionar la trajectòria de les vides de tots els personatges. Entre tots ells, per cert, tot i que és difícil no agafar afecte a uns quants, em quedo amb la Jude. Per mi, és un gran llibre amb fusta de clàssic. Si li funciona el boca-orella, pot esdevenir un llibre que cali en l'imaginari col·lectiu. I jo penso contribuir-hi, començant per recomanar-lo des d'aquí. Si us agraden les bones històries, ben escrites i construïdes, dramàtiques -perquè ho és, i molt- però que mostren sensibilitat amb grans temes socials. Si us interessen els conflictes racials, les crisis identitàries, la lluita per la supervivència malgrat tots els malgrats, no ho dubteu, doneu una oportunitat a aquest llibre.

Impressió general: @@@@@