Autor: Jaume Cabré
Editorial, any: Proa, 2021
Gènere: Narrativa
Número de pàgines: 183
Llegit en: Català
 
Jaume Cabré torna a la novel·la deu anys després de l'aclamat 'Jo confesso' amb aquest Consumits pel foc. En aquest volum, molt més curt, però amb trets que ens el pot recordar, trobarem l'Ismael, un home que s'ha hagut de construir a ell mateix després d'una infància complicada: el seu pare va embogir, el culpava de la mort de la mare, sense cap fonament, i el van haver d'internar en un centre psiquiàtric. Convertit ja en professor de llengua i literatura en un institut, intel·lectual, poliglota, però amb molt poca traça per les relacions socials, l'Ismael recupera el contacte amb una antiga veïna i començaran una relació indefinible. Però una altra trobada inesperada el portarà pel pedregar. La seva pusil·lanimitat l'embrancarà en una viatge delictiu del qual acabarà sense memòria i ben confós. La seva prioritat, quan es comença a centrar, serà recuperar la memòria i saber en qui pot confiar. I trobar la Leo, és clar. Tot aquest enrenou tindrà un convidat especial, en Godallet, un porcell de senglar amb tendència a despistar-se i a preguntar massa. 

He pogut llegir aquest llibre gràcies a una col·laboració amb la Casa del Libro. Tenia moltes ganes de tornar a llegir Cabré després de la bona experiència amb el 'Jo confesso', i en aquest llibre hi he trobat diversos elements que m'hi han fet pensar. El seu peculiar estil, per exemple, capaç de saltar en el temps, l'espai o canviar de realitat en una mateixa frase i sense previ avís, hi és ben present. Per bé que, en ser una novel·la molt més breu, no compta amb un gran nombre de trames paral·leles, bàsicament en són dues i algunes escenes independents generades per la imaginació del protagonista. A la principal, hi trobarem la cursa de l'Ismael per recuperar la memòria i la seva vida, després de l'incident que l'ha deixat a mercè de gent que li genera desconfiança. La trama secundària és la de la família de senglars, que pot semblar que no té sentit, però que jugaran un paper en la història. El domini de la llengua de l'autor és aclaparador, és un artista de la paraula. Gran part del text són diàlegs i això fa que es llegeixi molt ràpid i de manera molt àgil, tot i que en alguns casos són delirants i molt poc fructuosos. Cabré juga a despistar i ho aconsegueix, poden arribar a marejar una mica. El que no hi manca, és humor. L'Ismael és un savi boig que té sortides divertides, tant en els diàlegs com en els fragments narrats per narrador omniscient, es generen situacions i jocs de paraules força gracioses. Els mateixos noms que el protagonista va assignant als altres personatges ja proporcionen moments còmics.

Intriga, misteri i dosis de literatura d'alta volada és el que ofereix aquest llibre. Molt ràpid de llegir, i potser també en part per això, et deixa una mica amb la sensació de voler més, de quedar-se una mica curt. Amb la gran capacitat que té l'autor per construir relat i personatge, que el fons d'aquesta història estigués més treballat i detallat l'hauria pogut millorar molt. Gairebé no hi ha temps d'entendre què està passant. Això no vol dir escriure un llibre de 1000 pàgines, però sí bastir un bon embolcall per la trama principal, que és prou complexa com per no anar tan despullada. Tot va tenint la seva explicació, però durant la lectura passarem bona part del temps desorientats, i aquest és un factor a tenir en compte, perquè hi ha a qui li agradarà que el facin parar boig, i d'altra gent a qui farà pujar la mosca al nas. Amb tot, cal posar en valor la destresa de l'autor amb les paraules i la seva capacitat de jugar amb elles. No és casualitat que sigui un dels nostres autors més ben valorats internacionalment. Em queda molta bibliografia seva per anar explorant i la intenció és fer-ho. Potser aquest no és el seu millor llibre, però Cabré és un dels grans, sens dubte.

Impressió general: @@@