Autora: Tatiana Țîbuleac
Editorial, any: Editorial Les Hores, 2021
Títol original, idioma, any: Grădina de sticlă, romanès, 2018
Gènere: Narrativa
Traducció: Antònia Escandell Tur
Número de pàgines: 325
Llegit en: Català
Premis: Premi de la Literatura de la UE 2019
 
L'orfenat no és un lloc fàcil, no es pot dir que les educadores tractin la canalla de manera gaire amorosa. Sortir d'allà sembla una benedicció, però a la Lastocika l'adopta la Tamara Pavlovna, una dona gran que es dedica a recollir ampolles de vidre i portar-les a vendre. El nom de Lastocika, que vol dir oreneta, li posa la mateixa Tamara. La nena haurà d'aprendre l'ofici i a parlar rus amb els estrictes mètodes de la seva mare adoptiva, que menysprea el moldau, que és la seva llengua materna. La infància de la petita passarà de llarg per adaptar-se a una Chișinău miserable i envoltada de personatges decadents, però que esdevindran casa seva i la seva família respectivament. La duresa, la cruesa dels seus anys de creixement contrastaran amb el seu sentiment de pertinença i el seu arrelament, també amb la Tamara Pavlovna, qui li va fer passar magres, però a qui sap que té molt per agrair-li. Sense ella no hauria pogut arribar a ser la persona que és actualment, la persona que sempre havia somiat, malgrat les mancances.

Una Lastocika ja adulta, metgessa a Bucarest, ens explica la seva història d'infància en primera persona i en píndoles molt breus. Sovint, interpel·lant directament els pares que no va arribar a conèixer. Els records de la petita Lastocika posen de manifest vivències pròpies, d'altres veïns de Chișinău, sensacions, sentiments i anècdotes concretes. L'evolució de la nena és palpable, la comprensió del món que va adquirint ja des de molt menuda no ens deixarà indiferents. Ens mostra una realitat molt crua, la de Moldàvia l'últim terç del segle XX, molt subjugada al poder soviètic. En aquest sentit, els esdeveniments històrics es barregen amb la narració de les vivències particulars d'una manera molt natural i perfectament integrats. La protagonista no s'acaba de sentir d'enlloc. És moldava, però la influència russa la fa avergonyir-se dels seus orígens i, a mesura que creix, allò que li aportarà prestigi social serà mirar cap a Romania. Aquesta recerca de la identitat, la duresa de la situació de la capital moldava, la misèria, l'autora aconsegueix fer-nos-en partícips i les viurem amb els protagonistes. La Lastocika no se sent mereixedora d'amor, no ha paït mai que els seus pares l'abandonéssim. Això és perquè no entén què li transmet al lector: la seva senzillesa, els seus pensaments, la fragilitat que mostra però alhora la seva determinació i la seva capacitat de supervivència ens faran estimar-la amb tot el cor.

Els capítols d'aquest llibre són tan curts, alguns cops d'una sola pàgina, que sempre hi ha temps per llegir-ne un més. I així la història de la Lastocika et vola a les mans. Són records independents, de vegades lligats amb els següents, de vegades no. Anem refent un immens trencaclosques per reconstruir una infància difícil i dolorosa, amb molts motius per la tristesa, però també de creixement personal i autoafirmació. La vida de la protagonista ja adulta tampoc no és fàcil, però els seus records d'infantesa ens tindran el cor ben encongit durant tota la lectura. Solemne, però agradable de llegir, l'escriptura de l'autora flueix. A més, compta amb una traducció riquíssima que val la pena destacar. Potser costa una mica entrar-hi, molts fets que hi llegim poden incomodar, però t'acaba atrapant i llavors ja no pots parar fins el final. Salvant les distàncies, m'ha fet pensar en 'Claus i Lucas' de l'Agota Kristoff, per aquest ambient tan fosc i depressiu, tan de l'Est. Però Țîbuleac té una veu pròpia i una narrativa atractiva i magnètica. És molt descriptiva i detallista, si sumem això a la cruesa del que explica, pot no ser plat de tots els gustos si es prefereixen lectures més lleugeres. Però a mi m'ha convençut força, per la qualitat de l'escriptura, pel format tan àgil de micro-capítols i per l'interès que m'ha despertat sobretot l'ambient en què es desenvolupa la història. M'estreno amb aquesta autora posant-li bona nota.

Impressió general: @@@@