Autor: Jack London
Editorial, any: L'Altra Tribu, 2020
Títol original, idioma, any: The Call of the Wild, anglès, 1903
Gènere: Aventures
Traducció: Ferran Ràfols
Número de pàgines: 143
Llegit en: Català
 
En Buck és un gos domèstic, pacífic i bon jan que viu a la mansió del jutge Miller a Califòrnia. És un gran animal de quatre anys i més de seixanta quilos, fill d'un santbernat i una pastora escocesa. El rei de la casa. Però la seva vida tranquil·la és a punt de patir un tomb, i és que no et pots confiar en tots els humans. Un ajudant de jardiner, amb problemes econòmics per culpa del joc, decideix guanyar uns diners venent en Buck, sense que el jutge ho sàpiga, a uns buscadors d'or. S'han descobert unes vetes importants a Klondike, al nord llunyà, i els gossos forts i resistents van molt buscats per fer-los servir per estirar els trineus. El pobre Buck s'haurà d'enfrontar a unes condicions climàtiques molt dures, a uns humans no gaire amables, i a la convivència amb altres gossos en la seva mateixa situació. Manarà la llei del més fort. Mica en mica, el nostre protagonista va oblidant la seva fàcil vida al sud i se li despertaran els instints més primaris dels seus avantpassats. Sentirà la crida del bosc, aflorarà la seva part més salvatge i despietada. Serà l'única manera de sobreviure.

Sens dubte, aquest és un llibre especial. Començant pel protagonista, està escrit en tercera persona, però la perspectiva que tindrem serà sempre la d'en Buck, el gos. A través dels seus ulls, i les seves experiències, accedim a una manera de comprendre el món i la realitat molt diferent de la que estem acostumats. Ara bé, serem perfectament capaços de captar les essències dels personatges humans que hi apareixen, i n'hi haurà de diferents tipus, tots molt ben calats per en Buck. Tot i que se'l considera un clàssic de la literatura juvenil, precisament per aquest protagonista caní, jo el consideraria més aviat un llibre d'aventures. Primer, perquè d'aventures no n'hi falten, però també perquè aquesta evolució, o involució, d'en Buck cap a estadis salvatges, deixa escenes de molta crueltat, molt crues, i que no estalvien violència. L'autor explica unes vivències conegudes per ell, la recerca d'or, els trajectes a través de la neu, en condicions extremes, fins a localitzacions remotes. Que triï exposar-les des de la perspectiva d'un animal aporta una gran originalitat al text, i esdevé motor, perquè acabarem assistint a una transformació progressiva però notable, cap a allò salvatge, allò primitiu. Val a dir que se'n surt molt bé, en Buck és força versemblant, descomptant-li una intel·ligència que envejarien molts humans. La lectura és ben curiosa, però absorbent i interessant, amb moments fins i tot desagradables per la cruesa i la violència.

He de reconèixer que estic enamorat de les edicions dels clàssics de l'editorial L'Altra Tribu, filial juvenil de l'Altra Editorial. Alguns dels títols ja els vaig llegir de jovenet, però em ve de gust anar llegint les propostes que no recordo. Ja vaig gaudir molt de El dia dels trífids, i també ho he fet amb aquest llibre curtet però molt intens. L'ambientació està molt ben aconseguida i també la descripció de les dures condicions que pateixen, tant humans com animals, en aquesta ruta del nord que transcorre per terres canadenques, a l'est d'Alaska. Acompanyem en Buck, el veiem patir, aprendre, esforçar-se, triomfar i fins i tot estimar. I també veiem com li afloren els instints més salvatges, perquè la vida no li deixa altre remei. I nosaltres empatitzarem amb un gos, sentirem el que ell sent i ens provocarà sensacions contradictòries que ens remouran per dins. I això ho fan els grans llibres i els grans autors i autores. No recordo haver llegit Jack London anteriorment, però és un clàssic admirat que potser em caldria anar recuperant. Si en tinc l'oportunitat, m'agradarà aprofundir en la seva obra.

Impressió general: @@@ i mitja