Autor: Kent Haruf
Editorial, any: Edicions del Periscopi, 2021
Títol original, idioma, any: The Tie That Binds, anglès, 1984
Gènere: Narrativa
Traducció: Marta Pera Cucurell
Número de pàgines: 289
Llegit en: Català
 
Mentre l'Edith Goodnough es recupera a l'hospital, en Sanders Roscoe ens explicarà, en exclusiva per nosaltres, com ha estat la vida d'aquesta dona de vuitanta anys que ara acusen injustament d'haver matat el seu germà. Les famílies Goodnough i Roscoe han estat veïnes durant moltes dècades, viuen només a mitja milla a les planures de Colorado, al comtat de Holt, i han tingut diferents nivells de relació en diverses generacions. En Sanders coneix molt bé l'anciana Edith, sap que no ha tingut una vida gens fàcil i que mai ha gaudit de llibertat. Sempre ha estat lligada al seu pare, a la feina, a la terra i també al seu germà. I també sap que sempre ha complert amb les obligacions sense queixar-se, assumint totes les responsabilitats que li han tocat. No deixarà que ningú embruti el seu nom. Algú que sacrifica la seva pròpia vida pels altres no es mereix el tracte que ara li donen.

'El vincle més fort' comença pel final. Sabem que l'Edith Goodnough està pendent d'interrogatori per la mort del seu germà, però jeu en un llit d'hospital i s'està recuperant, encara no sabem de què. A partir d'aquí, en Sanders Roscoe ens parla en segona persona, en la pell d'un periodista del Post, com si l'estiguéssim escoltant, i ens explica la trajectòria vital de l'Edith i de la seva pròpia família. Es tracta d'un drama rural al llarg del segle XX, amb les seves penúries, els seus sacrificis i les seves relacions familiars difícils. La protagonista és l'Edith Goodnough, per qui en Sanders només sent admiració. Anirà relatant episodis concrets de les vides de les dues famílies que van provocar canvis significatius i se saltarà llargs períodes en els que la seva existència es va mantenir estàtica. L'estil narratiu és molt descriptiu i detallat, ens amara bé de les sensacions viscudes pels personatges i ambienta molt bé els escenaris bucòlics. La rudesa del pare, la ingenuïtat d'en Lyman, el seu germà, i la bonhomia d'altres personatges se'ns aniran desenvolupant al llarg del temps i, sense entrar en detall en esdeveniments històrics, ja que la família Goodnough viu d'esquenes a tot allò que queda fora de la seva finca, percebrem una evolució social al llarg del temps. L'Edith, una dona forta i determinada, viurà completament subjugada al seu pare, però fins i tot quan ell ja no hi és, el lligam familiar serà impossible de trencar.

Si fa unes setmanes vaig iniciar-me en l'autor amb el que va ser el seu darrer llibre Nosaltres en la nit, aquesta novetat de Periscopi és, en realitat, el primer que Kent Haruf va escriure, ja ambientat en el seu comtat fictici de Holt. Si bé 'Nosaltres en la nit' podia semblar escrit amb certa urgència i descriu una situació molt concreta, en aquest volum hi trobem una història llarga i més treballada que fa un esforç d'ambientació i de construcció dels personatges, sense por d'entrar en detalls i d'allargar les descripcions. Té un ritme lent, en Sanders Roscoe es pren el seu temps en les explicacions, s'esplaia, però això no vol dir que no hi passin coses. La pròpia cadència no convida a girs argumentals espectaculars, però sí que diversos fets canviaran substancialment l'esdevenidor de les dues famílies. Un llibre de vida, dura, difícil, sacrificada, però com ho podria ser qualsevol altra ambientada al camp i en els anys que ho fa. Podríem dir que no és una gran història, però té la virtut de deixar-te una bona sensació un cop l'has enllestit, sensació de conjunt consistent, ben tancat i resolt i d'una lectura que t'ha acabat convencent. I la impressió de ser d'aquests que, amb el temps, recordaràs encara amb més afecte i consideració que mentre l'has estat llegint. I un detall que no és menor, amb un personatge, l'Edith, que segur que t'acompanyarà molt de temps. Sense declarar-me un incondicional de Haruf ni posar-lo al capdamunt de cap llista, li reconec mèrits i la capacitat de construir històries que arrelen. Caldrà llegir la trilogia de Holt.
 
Impressió general: @@@@