Autor: Marc Moreno
Editorial, any: Llibres del Delicte, 2021
Gènere: Intriga
Número de pàgines: 283
Llegit en: Català
 
De vegades penses que estàs prenent la decisió més determinant de la teva vida, però algú altre la pren per tu. En Pau ja no estima la Sandra i ha arribat el moment de separar-se, ja no ho vol perllongar més. És la Lluna amb qui vol estar. Deixa enrere dona i un fill de 2 anys, però no hi pot fer més: li cal aire. Però just quan començava a sentir-se lliure, un cotxe l'atropella violentament i la seva vida patirà un fos a negre durant 4 anys. Un cop sortit del coma, en Pau haurà de recuperar la seva vida, però poques coses es trobarà a lloc a banda dels seus pares i el seu vell amic Rubèn. On és la Sandra? S'ha fet fonedissa amb el seu fill, i això no ho pensa deixar passar. No la vol a ella, però sí que vol exercir de pare de la criatura. I la Lluna? Què se'n deu haver fet? No és capaç de localitzar cap de les dues dones i les seqüeles de l'accident l'han deixat físicament molt tocat. Immers en un espiral auto-compassiu i de pensaments paranoics, traurà forces d'on sigui per descobrir què va passar realment la nit de l'accident. Hi ha massa coses que no quadren.
 
Gràcies a l'autor i editor Marc Moreno vaig poder llegir aquest llibre setmanes abans que es pugui trobar a llibreries (a la venda el 4 d'octubre). Es tracta d'una novel·la d'intriga amb un protagonista fràgil que ha patit un daltabaix i ha vist molt limitats els seus moviments, però més mentalment que física. Comença a sospitar que l'accident no va ser casual i els seus nivells de paranoia assoleixen quotes estratosfèriques. Al mateix temps, la depressió post-traumàtica el reté en una actitud molt auto-compassiva que en el llibre acaba esgotant per reiterativa. Sempre cal anar amb cura amb els problemes de salut mental, però pel bé d'una trama de ficció, no cal abusar-ne tant. El llibre, no obstant, es llegeix ràpidament gràcies a capítols curts i perquè conté molts diàlegs. La història personal del protagonista és reeixida i ben construïda, sap mantenir la intriga i inclou alguns girs de guió que són difícils de veure a venir. Per contra, i de vegades per aquests mateixos girs, també s'hi poden trobar algunes errades argumentals o algunes trames queden una mica penjades i sense resoldre. Si bé és un encert barrejar el protagonista amb gent dels baixos fons de la ciutat i introduir també alguns temes socials, com ara l'addicció al joc o els desnonaments, no s'aprofundeix gaire en cap d'aquest temes.
 
Tinc la impressió que, a aquesta història, li falta una repassada per polir-ne detalls. No és el primer cop que em passa amb aquest autor. Desbrossar una mica les parts inicials i retallar un pèl, especialment tot el que fa referència a l'auto-compassió que sent en Pau. Queda clar que ha de mostrar el seu estat depressiu, però cal que el fil argumental no es faci reiteratiu pel lector a causa de les lamentacions. També cal cuidar que les giragonses del guió no invalidin informació que s'havia donat prèviament, i tenir cura que totes les trames quedin convenientment tancades. Més enllà d'aquests defectes, que en algun cas poden ser per haver-me perdut alguna informació rellevant, aquest llibre presenta una història poc negre, però amb un plantejament intrigant, amb dosis de violència i fins i tot crítica social. Es llegeix ràpid i et fa dubtar si en Pau s'ha tornat boig o té realment motius fonamentats per les acusacions que fa. De manera que si sou capaços de passar per alt els detalls formals, probablement podreu deixar fluir la trama i gaudir-ne. Jo he de reconèixer que em costa separar les dues coses.
 
Impressió general: @@