Autora: Ana Pessoa
Editorial, any: L'Altra Tribu (L'Altra Editorial), 2021
Títol original, idioma, any: Mary John, portuguès, 2017
Gènere: Juvenil
Traducció: Mercè Ubach
Il·lustracions: Bernardo P. Carvalho
Número de pàgines: 188
Llegit en: Català
 
Què som capaços de revelar-li a un primer amor, quan encara no entenem el món que ens envolta ni a nosaltres mateixos? La Maria João li pensa dir tot a en Júlio Pirata, i ho farà a través d'una carta molt llarga que ha decidit escriure-li. Els dos es coneixen de petits, han anat creixent fent vida allà a la placeta, amb altres amics. Però entre ells sempre hi ha hagut una complicitat i un enteniment que tothom imaginava que acabarien en relació sentimental. La Maria João, o Mary John com li diu el seu amic, no sap què passa pel cap d'en Júlio, però sí que, amb l'arribada de la pubertat i l'adolescència, està descobrint nous sentiments cap a ell. Fins que un bon dia apareix la Liliana, una nena més gran que ja ha fet el canvi i que sap jugar molt bé totes les seves armes de dona experimentada i rebel. En Júlio, tanoca com és, cau rendit als peus de la noia nova, mentre que vol mantenir la Mary John com a amiga i confessora. Però aquest rol no és el que ella esperava, descobreix la gelosia, els complexos per comparació amb la Liliana, se sent infantil i poca cosa. En Júlio l'ha ferit. No està disposada a quedar-s'ho dins, li pensa dir tot a la carta. I tant, si l'hi dirà!

'Mary John' es podria considerar una novel·la epistolar, però només compta amb una única carta que ocupa tot el text: la carta que dirigeix la nostra jove protagonista al seu amic i primer amor Júlio, a qui anomena habitualment amb l'apel·latiu Pirata. Està escrita en primera persona i li parla directament a en Júlio, perquè algun dia ell l'haurà de llegir. A la carta la Mary John ens donarà tot el context que necessitem per entendre la relació, els seus inicis, els desenganys, els punts d'inflexió. Té un estil narratiu molt fresc i un llenguatge viu i actual. L'escriptura és intensa, molt vívida, com ho ha de ser un adolescent que ho viu tot per primer cop, i mostra els seus sentiments de manera descarnada, però també irònica i no mancada d'humor. El conjunt és un bon retrat de l'adolescència, amb els sentiments a flor de pell i el to transcendental que li donem a tot. A més, també introdueix amb naturalitat diversos temes que preocupen a aquelles edats, com la primera regla, la identitat sexual, la rebel·lia, els complexos i les inseguretats. La Mary John insisteix que no està escrivint una carta d'amor, i té raó. És més aviat una carta de desamor en la que assistim a l'evolució de la jove. Comença exposant totes les seves inseguretats, es compara amb la Liliana i entén en Júlio com el seu ideal d'home, però mica en mica es va autoafirmant i reivindicant com a dona forta, decidida i que té molt per oferir. Quan pren consciència de les seves possibilitats, se li obre tot un món. I aquest també és un procés que es viu a l'adolescència.
 
Amb aquest llibre he tornat a ser adolescent. No vaig ser gaire expansiu, sempre intentava passar desapercebut en segon pla, però reconec perfectament els sentiments i reaccions de la Maria João. La intensitat amb què es viu aquella època de la vida la fa molt especial i la podem recordar amb nostàlgia. Això no vol dir que tots els records siguin bons ni que hi volguéssim tornar, que ja us dic jo que no és el meu cas. Tornant al llibre, penso que qualsevol adolescent actual es podrà sentir molt identificat amb el contingut de la carta i les preocupacions i sensacions de la protagonista. Segurament el devorarà pensant que algú ha posat lletra a la seva pròpia banda sonora. Així que, si teniu adolescents a prop, aquest llibre pot ser una bona aposta perquè s'enganxin a la lectura. A aquesta lectura, si més no. Però què passa si el llegeixes de gran? Doncs nostàlgia, això passa. Molts records, com deia, no tots agradables, però ens fa reviure unes èpoques que, encara que hagi passat molt temps, sempre recordem com a properes: van jugar un paper important en forjar el que som ara. A mi m'ha funcionat, ja intento anar llegint novel·la juvenil de tant en tant, i en aquest cas em sembla que és un bon producte. Però si considereu que la vostra època de llegir llibres així ja ha passat, doncs no el llegiu. Sereu uns vellets rondinaires i ja està.

Impressió general: @@@@
Exemplar gentilesa de l'Altra Tribu.