Autor: Kawai Strong Washburn
Editorial, any: Edicions del Periscopi, 2021
Títol original, idioma, any: Sharks In The Time of Saviors, anglès, 2020
Gènere: Narrativa
Traducció: Josefina Caball
Número de pàgines: 437
Llegit en: Català
 
La família Flores s'ha vist abocada a marxar de l'Illa Gran per buscar-se la vida a Kahili, Honolulu, on les previsions són una mica millors. L'Augie i la Malia, amb els seus tres fills petits Dean, Nainoa i Kaui, s'ho venen tot per comprar cinc bitllets cap a l'illa d'O'ahu i començar una nova vida. Amb els diners que els sobren, l'Augie decideix que es permetin un creuen d'esbarjo amb fons de vidre per observar la vida submarina. Però la mala sort fa que el petit Nainoa caigui a l'aigua, i aquest incident pot tenir conseqüències fatals: les aigües hawaianes estan infestades de taurons. La Malia es tira a l'aigua per rescatar-lo, però els esquals de seguida fan acte de presència. Per sorpresa de tothom, només els ronden i un tauró, amb total delicadesa, porta el nen a reunir-se amb la mare i no li fa cap mal. Aquest esdeveniment insòlit converteix en Nainoa en el nen del miracle, i en l'imaginari folklòric i supersticiós de Hawaii això no és dir poc. El que encara no saben és que l'incident despertarà poders de curació a la criatura i que aquests condicionaran la vida de la família per sempre més. Conviure amb un fill i germà divinitzat no serà fàcil per ningú.

En el panorama editorial català no tenim cada dia l'oportunitat de llegir llibres ambientats en terres tan remotes com Hawaii. Per això l'obra de Kawai Strong va cridar la meva atenció de seguida. Estem davant d'una història de narrativa contemporània, situada entre 1995 i 2009, però amb tocs fantàstics producte del folklore i supersticions hawaianes. La trama està dividida en quatre parts i subdividida en capítols narrats des de la perspectiva dels diferents membres de la família, de manera que captarem perfectament les vivències personals i els sentiments de cadascun i tindrem una visió coral del conjunt. La Malia, per exemple, parla dirigint-se directament a en Nainoa. I és que aquest personatge és l'eix central de tota la trama: l'escollit a qui els taurons no van fer res. El que comença com un do, el dels poders guaridors, acaba capgirant l'existència de tothom qui l'envolta. En Dean és un jugador de bàsquet excel·lent. La Kaui una estudiant brillant que es vol dedicar a l'enginyeria. Però en Nainoa és cada cop més més intel·ligent i eclipsa els seus germans. Ells se senten desplaçats i pateixen la manca d'atenció dels seus pares. Les esquerdes de la seva relació disgregaran els cinc protagonistes, però a la llarga els vincles familiars s'acabaran imposant, per més que els germans pretenguin renegar-ne. Seguirem la trajectòria dels diferents personatges però en tots i cadascun dels capítols palparem la influència d'en Nainoa. És un llibre llarg, però de lectura àgil i absorbent. L'autor aconsegueix que ens interessem tant per les experiències més mundanes, com per les creences en divinitats i poders sobrenaturals que acaben apareixent en pinzellades, però tenen una gran rellevància en el global.

Quin personatge, en Nainoa. I val a dir que la història se'ns explica sobretot des de la perspectiva dels dos germans i la mare, però ell sempre és present. L'evolució dels fets el converteix en un motiu de desunió familiar, de gelosies i enveges que conduiran els tres fills al continent a viure el somni americà, però serà un somni trencat perquè la distància els porta a tots ells pel pedregar, un espiral d'infortunis i de fracàs emocional que els allunya cada cop més. Però a la llarga, allò que pensaven que els separava acabarà sent el nexe que els tornarà a unir. En Nainoa no va ser l'únic a qui els taurons van influir. Un fet curiós és que el text, original en anglès, conté moltes paraules d'origen hawaià que s'han mantingut en la versió catalana. El llibre compta amb un glossari per entendre-les. La història de la família Flores m'ha atrapat molt, té un poder magnètic perquè barreja elements que s'escapen a la comprensió amb la més crua de les realitats, la misèria, la condició humana més salvatge i degradant i els sentiments descarnats. El conjunt funciona perfectament i la reflexió sobre la importància dels vincles familiars cala ben fons. Potser s'allarga innecessàriament en algunes trames secundàries, no es fa pesat en cap moment, però sí que el ritme del pols narratiu és una mica inconstant. Però només és per trobar-li alguna pega, és un llibre que val la pena llegir, i fins i tot diria que rellegir per captar-li tots els matisos, segur que amaga molt més del que es pot absorbir en una única lectura. Una altra bona aposta d'Edicions del Periscopi. Atrevida, però molt reeixida.
 
Impressió general: @@@@