Autor: Nickolas Butler
Editorial, any: Edicions del Periscopi, 2022
Títol original, idioma, any: Goodspeed, anglès, 2021
Gènere: Intriga
Traducció: Marc Rubió
Número de pàgines: 430
Llegit en: Català
 
Jackson és una ciutat rural al peu de les muntanyes, a l'estat de Wyoming. Els seus habitats, en general, tenen nivells educatius baixos i poc poder adquisitiu. Això contrasta amb els turistes que hi fan peregrinatge buscant la temporada d'esquí, gent adinerada que s'hi construeix segones residències, però que venen d'un altre món. El negoci de la construcció és un dels que hi prospera, i per això tres amics de sempre, en Teddy Smythe, en Cole McCourt i en Bart Christianson munten una empresa que comença a fer-se un nom en el sector: True Triangle. Els va bé, però les seves situacions personals tampoc els permeten grans alegries. Fins que coneixen la Gretchen, una advocada rica de qui no saben res, però que els proposa construir una casa de luxe en un indret remot de la muntanya. El honoraris i les primes que els posa sobre la taula els fan espurnejar els ulls. Podria ser la fi de tots els seus problemes econòmics. On és la trampa? Doncs que per aconseguir tots els diners promesos hauran d'enllestir la construcció en uns terminis molt justos i improrogables. Tot i que sembla una empresa impossible, la necessitat els farà llançar de cap a la piscina. Mentre es mantinguin junts, superaran qualsevol obstacle.

El plantejament d'aquest llibre és intrigant de bon inici. Tres homes que tenen poc a perdre, però moltíssim a guanyar, o això pensen, es veuen abocats a acceptar una feina abusiva que s'ha d'acabar en un termini molt curt de temps, tenint en compte l'envergadura del projecte plantejat. El perquè d'aquest temps limitat és una de les claus de la història, és clar, i la dona misteriosa que fa la proposta. De l'altra banda, els tres protagonistes, cadascun en una situació personal diferent, però que tenen en comú no ser gaire espavilats i la necessitat d'un cop de sort per sortir de la misèria. El cop de sort arriba, però els portarà al límit de les seves forces sempre amb l'objectiu al cap. La trama va avançant a un ritme constant i ens va introduint en els entorns familiars i les circumstàncies de cada personatge, que en part ens faran entendre per què actuen de determinades maneres. Ja a la segona meitat del llibre el ritme s'accelera i els esdeveniments es precipiten, una cascada d'imprevistos i de males decisions encadenades embolicaran força la troca. El que comença com una novel·la intrigant es converteix en un thriller en tota regla. Té molta capacitat d'atrapar i es llegeix amb molta agilitat, tot i que el ritme és canviant perquè combina capítols amb les històries personals dels protagonistes amb el fil argumental central que és, en principi, el que ens manté ben enganxats al llibre.

El llibre és una barreja de gèneres i hi trobem diversos temes interessants. El retrat de la societat de l'amèrica rural, el capitalisme despietat o les addiccions a les drogues i l'alcohol de les classes baixes queden ben representats pels tres constructors. El traductor ha fet un esforç per reproduir fins i tot la manera de parlar característica d'aquests extractes socials. La Gretchen representa un món totalment diferents que s'aprofita de l'altre, amb una educació refinada, amb diners i amb poder. Però tots tenen els seus propis drames. Tot i que no ens trobem un producte buit de contingut i que compta amb diferents registres, és un llibre força comercial que pot agradar a un ampli espectre de lectors, des dels amants dels thrillers fins als que els agraden les històries d'existències difícils, de sacrificis i de superació. L'escriptura és planera i manté força bé el pols narratiu, de manera que és difícil de deixar anar la lectura. És la meva primera experiència amb Butler, que ja té una colla de llibres publicats i nombrosos fans. M'ho he passat bé llegint-lo i espero tenir-ne més oportunitats. No sé si és una obra representativa de la resta de la seva bibliografia, però és d'aquests que pots recomanar sense gaire por a equivocar-te. Distret, absorbent i intrigant.

Impressió general: @@@