Autora: Care Santos
Editorial, any: Fanbooks, 2021
Gènere: Juvenil
Número de pàgines: 384
Llegit en: Català
 
Ens trobem a la cort espanyola, any 1846. La reina Isabel II, filla del finat Fernando VII, ja té 16 anys i el Govern de l'època li arregla un matrimoni amb Francesc d'Assís i de Borbó. L'enllaç és aprovat per les altres monarquies europees i cabdal per mantenir la pau entre països. Però la jove Isabel no pensa casar-se amb el seu cosí, el detesta profundament. I el sentiment és mutu. Quan s'assabenta que totes les parts han decidit, a esquenes seves, casar-lo amb Francesc i no amb el seu desitjat Antoni d'Orleans, l'enrabiada és monumental. Què s'han pensat, ella és la reina! De seguida trama una venjança cap a tothom que ha ordit el seu destí. Per fer-ho demana ajuda a Sor Patrocinio, una monja fosca i temuda que té contactes amb societats clandestines que practiquen unes arts poc convencionals. Tothom que ha conspirat contra Isabel té algun mort a l'armari, ningú està lliure de culpa. Com es quedaran si un dia assenyalat tots aquests morts literalment reapareixen per pertorbar les seves plàcides vides? Segur que s'enduen un bon ensurt. La reina ja es frega les mans.

He llegit diverses novel·les de la Care Santos, però fins ara no havia abordat cap de les seves històries destinades a un públic jove. En aquest cas l'autora abandona les seves trames realistes que exploren les relacions humanes i els secrets familiars per endinsar-se en un conte de fades macabre que parteix d'un fet històric com va ser l'enllaç entre la reina Isabel II i el seu cosí Francesc d'Assís. L'argument barreja personalitats històriques amb personatges de ficció, construeix una trama completament inventada que manté alguns esdeveniments i dates com a punts de referència, però que agafa una deriva fantàstica i de terror que, pel meu gust, es descontrola una mica massa. Diguem que acaba deformant la realitat de tal manera que la història no seria com la coneixem avui en dia. En literatura es pot fer de tot, és clar, però a mi m'ha encaixat poc el desenllaç. Més enllà d'això, el llibre enganxa i es llegeix ràpidament perquè la Care Santos en sap un munt, de narrar. Manté enigmes i el misteri fins el final, tot i que algunes de les incògnites són una mica previsibles. A més, hi ha una trama paral·lela amb un anell involucrat que és una mica macabra, però també la part més hilarant, no sé si pretenent-ho o no. Esperits, una bona colla de morts vivents, germandats secretes i fins i tot el diable tindran un paper important en tot plegat, també.

Llegir Care Santos em suposa un valor segur perquè sé que em farà passar una bona estona lectora. Té molta traça a construir històries i una escriptura planera que enganxa i que et fa avançar la lectura ràpidament. En aquest llibre, com en els altres, no hi trobarem reflexió profunda ni un gran exercici literari, ni tampoc un gran rigor històric. Però sí una lectura intensa, no gaire exigent i que t'atrapa des del principi. És el que li demanava, i el que he obtingut, ni més ni menys. Aquest cop, amb l'afegit de deixar-se anar en un món ple d'esperits i de zombis que ens situa en un gènere de terror juvenil, però no diria que l'obra faci por ni pugui impressionar gaire, perquè és tot una mica exagerat. A més, l'autora es permet trencar la quarta paret i interpel·lar el lector de tant en tant, per avançar-li on se situa l'acció a continuació. Un detall força curiós. Em sembla una bona aposta per enganxar gent jove a la lectura perquè és una història que atrapa, però potser no tant per a joves ja avesats a llegir, que podrien demanar-li més. En tot cas, la bona estona de lectura està assegurada.

Impressió general: @@@
Gràcies Fanbooks per enviar-me l'exemplar.