Autor: Jordi Cussà
Editorial, any: Comanegra, 2022
Gènere: Narrativa
Número de pàgines: 357
Llegit en: Català
 
Ponç Fernandó és un ex-abat de Badalona que fuig a Castella perquè ha perdut la fe. A més, té sota el seu poder una bona col·lecció de documents compromesos i una poció miraculosa capaç de provocar visions a qui la pren. És el llegat del seu cosí Guillem Ponç, a qui van posar el malnom de Ciclop. Corre el segle XIII i té por de ser acusat d'heretge. I fa bé, perquè el plec de documents atresora un coneixement capaç de fer trontollar tots els fonaments de la fe cristiana. Però el que farà fortuna és la poció del Ciclop. Consumida per les ments pertinents, és capaç d'inspirar les idees més innovadores i reveladores. Visions del passat i del futur, comprensió, il·luminació. Així veurem com, al llarg dels segles, aquesta poció, les autèntiques muses, passa per les mans de Ramon Llull, Dante, Leonardo, Cristòfol Colom, Galileu, Mozart i fins i tot dels artistes pop més rellevants del darrer tram del segle XX. A més, coneixerem en Virgili Pardal, l'escriptor que està reescrivint la història creativa que tots nosaltres coneixem. Un autèntic exercici metaliterari que no ens deixarà indiferents.

La immensitat de l'oferta literària, ja només en el nostre país, fa que de vegades ens passin completament per alt alguns autors. Vaig conèixer Jordi Cussà amb la publicació del seu 'El primer emperador i la reina lluna', si més no amb plena consciència. Aquell llibre, també publicat per Comanegra, el vaig deixar passar, però em va permetre saber que l'autor ja tenia una bona trajectòria amb títols força reconeguts i un públic fidel. Pocs mesos després d'aquella publicació, l'autor moria als 60 anys, però ja tenia enllestit el manuscrit de 'Les muses', el llibre que m'ha obert la porta a la seva literatura. El plantejament de l'obra és molt engrescador. Saber què va inspirar els grans genis de la història per assolir l'excel·lència genera interès. El fet que sigui una droga, la fórmula de la qual es transmet de generació en generació, la que ha proporcionat aquesta inspiració és un canvi de perspectiva important. Anirem encadenant escenaris i personalitats, al llarg de vuit segles i diferents països. En cada època hi trobarem secundaris de ficció de qui coneixerem les seves històries i la seva relació amb els genis, i de quina manera la poció ha arribat a les seves mans. Un fil molt ben trenat que ens permet establir relacions entre els grans creadors de la història de les arts i la ciència. I cada cert nombre de capítols farem un viatge al present per conèixer l'escriptor que està plasmant aquesta obra magna i la seva editora, que també són consumidors de la droga. Aquest contrapunt, que ens aporta context i que actua gairebé com a 'comentaris del director', enriqueix encara més la cadena de la genialitat. Amb un llenguatge planer però treballadíssim, ple de referències culturals, de picades d'ull, és difícil desenganxar-se de les pàgines d'aquest llibre. La trama que basteix atrapa, però a més ho fa amb molt d'humor i amb altes dosis de crítica, especialment contra la religió i el pes que aquesta ha tingut en cada època.

M'agradaria destacar també com reivindica el paper de la dona en tots els relats. Rere un gran home sovint hi ha una dona invisibilitzada per la història i els seus contemporanis. En el magistral text de Cussà, les dones són tan protagonistes com els homes. Per detalls com aquests, per la destresa en l'execució, per la riquesa de recursos estilístics, de veus narratives i la simple idea central del llibre, aquest fil al·lucinogen que uneix tantes personalitats, m'ha semblat un llibre brillant. Jordi Cussà tenia un gran talent. Pot ser que t'agradi més o menys el que llegeixes, perquè és un llibre directe, explícit i que no té pèls a la llengua, però em sembla que la qualitat literària que transpira és inqüestionable. Si li he de criticar alguna cosa, és més aviat mania meva que demèrit del text. En general, cada capítol té un narrador de ficció en primera persona i parla del geni en qüestió en tercera. Més avançat el llibre, un parell de grans personalitats protagonitzen els seus relats i aquesta perspectiva més personal em va semblar que traïa una mica l'esperit de l'obra. Minúcies que no li fan perdre ni una mica de la bona sensació que em deixa. N'he gaudit molt. M'ha divertit, m'ha sorprès i he après força d'aquestes grans homes i dones. Per captar-ne tota la subtilesa cal un bon bagatge cultural, estic segur que m'he perdut referències i més d'un ou de pasqua. Però tot i així, m'ha resultat molt amè de llegir i molt agradable. No vaig conèixer Jordi Cussà en vida, l'hauré de conèixer a través de la seva obra. Penso que val la pena explorar-la.

Impressió general: @@@@ i mitja
Gràcies Comanegra per l'enviament de l'exemplar.