Autor: Alec MacGillis
Editorial, any: Edicions del Periscopi, 2022
Títol original, idioma, any: Fulfillment, anglès, 2021
Gènere: No-ficció
Traducció: Anna Llisterri
Número de pàgines: 455 (+46 de notes)
Llegit en: Català
 
Fins els anys 80 del segle passat, els Estats Units d'Amèrica eren una súper potència mundial i tota la Unió tenia un creixement sostingut, tot el país prosperava. Des de llavors ençà, les desigualtats socials van començar a eixamplar-se i mentre que algunes zones es tornaven exageradament pròsperes, d'altres sucumbien a la misèria. EUA va patir primer l'epidèmia de sida i després la dels opiacis, que encara causa estralls a dia d'avui. El país viu immers en una important crisi social en la que molta gent treballadora necessita cupons per menjar i subsidis. Alhora, també és seu dels gegants tecnològics que dominen el món occidental: Google, Facebook, Apple i, sobretot, Amazon. Els beneficis que obtenen aquestes empreses són difícils d'imaginar per la gent corrent i contrasten amb la pobresa d'alguns extractes socials. L'ascens meteòric d'aquestes empreses es troba a l'arrel de la situació que viu el país. La transformació social que han provocat, els canvis d'hàbits, de concepció del comerç, les interaccions, comença a fer-se molt patent i ens transmet una imatge del futur que podem esperar també a casa nostra.

Sobre Amazon sempre hi plana l'ombra de la sospita. Molta gent hi mantenim una relació d'amor-odi: ens neguem a comprar a la botiga virtual, però sí que fem servir algunes apps, i acaba sent la primera opció quan no saps on trobar algun ítem poc habitual que vols. És per això que un llibre que promet despullar la companyia i revelar-te les seves misèries, per així acabar-te de confirmar que és el mateix diable disfressat rere el logo d'un somriure, crida immediatament l'atenció. Però aquest no és un treball que parli només d'una empresa. MacGillis fa servir Amazon com a punta de llança per explicar tota la transformació social que han patit els EUA, sense eximir de culpa altres gegants tecnològics. I per fer-ho exposa casos concrets de testimonis que han tingut relacions diverses amb l'imperi de Jeff Bezos i ens contextualitza molt les seves trajectòries vitals. Per entendre bé la situació actual, per comprendre la transformació que empreses com Amazon han provocat a nivell polític, econòmic i social, cal saber d'on venim. En alguns casos l'autor es remunta diversos segles enrere per explicar com es van fundar les bases industrials i comercials del país. Crida molt l'atenció que es parla d'una empresa de gran èxit i que, per tant, hauria de ser digna d'admiració. Però el llibre tracta de desigualtat social, de segregació racial a la feina, de drets socials i laborals, de gentrificació, de sensellarisme i de les addiccions a opiacis i els problemes de salut mental. Si Amazon i altres empreses en són causa, en gran mesura, és fàcil imaginar sobre quina mena de pràctiques han edificat la seva activitat. El llibre ho explica a bastament. La sorpresa, la indignació i l'enuig estan garantits.

Com comentava, aquest llibre no tracta només sobre la història i el creixement desorbitat d'Amazon, va molt més enllà. Llegir-lo amb l'interès centrat en l'imperi de Bezos pot comportar algun inconvenient, tot i que la informació desitjada hi és. Com es va fundar, com va prosperar, com ha arribat a ser el que és arrasant amb tot al seu pas i condicionant la política per aconseguir incentius que els estalvien pràcticament tots els impostos. Però el context, la prèvia a cadascun dels testimonis, és tan extensa i detallada que es corre el risc de pensar 'i ara què m'està explicant aquest home, vull sang!'. Perquè el diable hi és, sí, en cadascuna de les accions que du a terme Amazon. Però aquest treball va sobre història americana moderna, l'evolució de la societat i la polarització de classes socials, posant especial atenció al paper gens menyspreable que aquestes empreses han tingut en tot plegat. Val a dir que els diversos testimonis acaben lligant més del que sembla inicialment. Com a retrat global és un treball impecable i molt ben narrat. Ens hauria de servir per adonar-nos de què ens espera en un futur proper, que aquí som molt d'imitar les maneres de fer americanes. L'únic però que li trobo és el que comentava, si es vol llegir només coses sobre Amazon, es pot fer llarg i feixuc en alguna fase, cosa que jo no he pogut evitar que em passes en alguna ocasió, tot i intentar llegir-lo amb la mentalitat d'estar llegint un retrat molt més general i un estudi molt més profund. No obstat, tot i que no es tingui un especial interès en l'estat actual de la societat americana, és un document que convé molt llegir, ajuda a entendre on s'amaga el poder real, quins són els fils que mouen el nostre món. Malauradament, per més que en prenguem consciència, sembla que poc podem fer per evitar que aquestes grans empreses acabin apoderant de les nostres vides.

Impressió general: @@@ i mitja