Autora: Tove Jansson
Editorial, any: L'Altra Tribu (L'Altra editorial), 2022
Títol original, idioma, any: Kometen Kommer, suec, 1946/1968
Gènere: Infantil
Traducció: Carolina Moreno
Número de pàgines: 158
Llegit en: Català
 
En Mumin i l'Snif estan contents, l'excursió al mar està sent fructífera. El trol decideix que es farà pescador de perles, mentre que l'animaló descobreix una cova per ell tot sol i es fa amic d'una gateta. Però no s'imaginen que en tornar a casa els espera una mala notícia. Una tempesta com no en recordaven cap fa que la Rata Mesquera demani aixopluc a la família Mumin, i ella serà la portadora del mal averany: un cometa s'està acostant a la terra, l'extinció de la vida s'acosta! En Mumin i l'Snif emprendran un viatge ple de perills i aventures per anar a un observatori al cim d'una muntanya i descobrir què hi ha de cert en tot això. Pel camí coneixeran uns quants amics que s'uniran al grup fins a formar una bona colla que superarà tots els obstacles amb molta imaginació i companyonia. Mentrestant, la llum roja del cometa ho va inundant tot. L'astre és cada cop més a prop. S'acosta realment el final? Francament, als nostres amics no els va gaire bé això d'extingir-se, ara mateix...

Vaig conèixer la Tove Jansson amb el seu llibre per a adults 'El llibre de l'estiu', abans de saber que era sobretot coneguda per ser la creadora dels Mumin, una família de trols amb la que han crescut moltes generacions de finlandesos, i que també són moderadament coneguts aquí. L'Altra Tribu s'ha proposat editar en català els seus títols i aquest és el primer que ens porten, amb una edició preciosa que inclou les divertides il·lustracions de la pròpia autora. Es tracta d'un llibre dirigit a un públic infantil en el que cada pàgina és una aventura diferent, la colla d'amics han d'afrontar molts perills i entrebancs, però sempre trobaran la manera de sortir-se'n, amb enginy, amb valentia, i sobretot amb treball en equip. Mostra els valors de l'amistat i la lleialtat, i explica que no s'ha de ser ambiciós amb les possessions materials. És un relat molt imaginatiu i ple de màgia i éssers fantàstics amb un ritme frenètic i situacions delirants. El caràcter dels personatges està ben definit i molt diferenciat. Mentre en Mumin és l'assenyat i valent, l'Snif és més espantadís i reclama atenció tota l'estona. L'Snusmumrik és intel·ligent però reservat i la senyoreta Snork és presumida i somiadora. Un grup molt pintoresc, amb altres personatges més secundaris, al que acabes agafant afecte, tot i que l'Snif de vegades resulta una mica irritant!

M'agrada llegir LiJ de tant en tant, m'ho passo bé i m'obliga a intentar llegir amb uns altres ulls, els ulls d'un infant que percebria allò que estic llegint d'una manera molt diferent a mi. El que em diu el meu jo adult és que aquest llibre és massa infantil perquè pugui interessar a gent de la meva edat. Però el menut que porto amagat a dins, en algun racó, em diu que és un llibre que no pots parar de llegir perquè no dona respir, l'acció és constant i sense treva. Cada pàgina és més imaginativa que l'anterior, més esbojarrada, amb una amenaça més perillosa. I el cometa que es va acostant i acostant, és una cursa contra-rellotge! De manera que em resulta molt comprensible que hagi mantingut molts petits lectors arrapats a aquest i als altres llibres de la família Mumin, i que aquests simpàtics trols s'hagin quedat gravats a foc a l'imaginari de tants infants. Imagino el petit Sergi, ja lector voraç, passant-s'ho molt bé amb un llibre amb tantes aventures i que expandeix la imaginació. Patint per aquest cometa que ve. A el Sergi adult li costa més connectar amb la manera d'escriure de Tove Jansson, ja em va passar amb 'El llibre de l'estiu', i m'ha passat també aquí, tot i que per argument i ritme són la nit i el dia. Durant la lectura anava pensant: 'massa infantil, massa embolics, massa aventures...'. Però ves per on, no podia parar de pensar com es resoldria la història, em calia saber què passava amb el cometa! Potser aquell infant no està tan amagat com em penso.

Impressió general: @@ i mitja