Autora: N.K. Jemisin
Editorial, any: Mai Més, 2022
Títol original, idioma, any: The Fifth Season, anglès, 2015
Gènere: Fantasia
Traducció: Blanca Busquets
Número de pàgines: 408
Llegit en: Català
Premis: Hugo 2016
 
L'Essun viu en una petita comunitat al sud de la Quietud, un gran continent exposat al moviment de les plaques tectòniques i a tota mena d'accidents sísmics. Un dia, com qualsevol altre, torna a casa i descobreix que en Jija, el seu marit, ha assassinat el seu fill Uche i ha fugit amb l'altra filla que tenen, la Nassun. Els ha de trobar, són l'únic que els queda, tot i que ara només té ganes d'escanyar el seu home. Per això emprendrà una persecució seguint-los el rastre. L'Essun no és una humana qualsevol, una quieta. És orogèn, o com anomenen despectivament, orograta. Té el poder de controlar els moviments de terra, apaivagar-los o provocar-los, i d'aplegar l'energia de la vida al seu voltant per exercir aquest poder. No és l'única amb aquestes capacitats, és clar. Aquesta història té dues protagonistes més que també tenen l'habilitat de l'orogènesi. La Damaya és una nena que fan fora de casa seva precisament per aquesta capacitat que té i que és reclutada per un Guardià que la porta a formar-se al Fulcre, una mena d'escola per a orogèns. La Sienita, orogèn experimentada, també formada al Fulcre i que ja compta amb el grau de quatre anells, a qui obliguen a acompanyar i a fer de reproductora d'un deu anells. Quina és la relació que hi ha entre les tres dones? En quin punt arribaran a convergir les seves històries? Tenim 400 pàgines per descobrir-ho.

'La cinquena estació' és la primera part de la trilogia de La Terra Fragmentada, obra que ha fet guanyar a la seva autora tres premis Hugo consecutius i que ara tenim disponible en català. Es tracta d'un llibre de gènere fantàstic amb un plantejament original al qual li sé trobar poca comparativa. Destaca el gran protagonisme femení de la història i la naturalesa dels poders que aporten el caràcter fantàstic. Una cinquena estació és un període de temps posterior a un gran cataclisme geològic que ha tingut conseqüències a tot el món conegut. Una crisi provocada per un terratrèmol, una erupció volcànica o una tremolor oceànica, entre d'altres causes. La cronologia d'aquestes cinquenes estacions, la construcció del món, l'organització social i la participació d'altres elements i éssers de naturalesa poc coneguda, formen un conjunt molt aconseguit en el que l'autora ens submergeix sense preavís, de manera completament immersiva, i els haurem d'anar coneixent sobre la marxa. Per aquest motiu, la necessitat d'aportar context desemboca en fragments molt descriptius i la lectura avança lenta. Personalment, em va costar una mica situar-me i els inicis, amb els tres fils argumentals de cadascuna de les protagonistes, que avancen de manera independent, se'm feien confusos. Un detall que ajuda a diferenciar és que els capítols amb l'Essun de protagonista estan escrits en segona persona, com si algú se li dirigís. Els altres dos fils són en tercera persona. No avançar al ritme esperat en un llibre amb uns plantejaments tan atractius pot donar la sensació d'escriptura feixuga i pesant, i no crec que ho sigui realment. Prova d'això és que, un cop situats tots els elements sobre la taula i quan comença a desencadenar-se l'acció, la lectura avança a un ritme molt més alt i atrapa.

Em veig obligat a repetir-me i dir que, un cop més, Mai Més ha fet una edició fantàstica d'aquesta obra. La il·lustració de coberta és de l'Ignasi Font i és una preciositat. La traducció de la Blanca Busquets és fabulosa, tenint en compte la gran quantitat de vocabulari propi que té la història, la traductora de l'Ursula K. Le Guin entre d'altres ha tornat a fer un treball excel·lent per apropar-nos a la complexa esciptura de N.K. Jemisin i al seu univers encara més complicat. I un cop més també reivindicaré la sort que tenim de poder gaudir d'obres com aquesta en català, cosa impensable fa només deu anys. Jemisin mereix els premis que ha guanyat la seva Terra Fragmentada. El plantejament és sorprenent i imaginatiu, no li he trobat referències, però també pot ser que no tingui prou bagatge en el gènere. Les seves protagonistes són potentíssimes i brillen amb llum pròpia. Inclou crítica a la xenofòbia i la intolerància, a la jerarquia i a les classes socials, perquè en allò fantàstic sovint hi podem reconèixer les errades del nostre propi món. Un bon grapat d'ingredients que fan d'aquest llibre un producte molt interessant amb capacitat d'enganxar els amants del gènere, però potser no tant als neòfits. Reconec que bona part del llibre em va costar, se'm feia confús i lent, tot i que les incògnites ja m'havien atrapat de bon inici. Però quan agafes el fil i apareixen els girs argumentals i les connexions entre les protagonistes, tot va encaixant i flueix molt més. El llibre no és conclusiu, tot i que sí que revela molts dels misteris que va generant. Esperen encara dos volums més. Segurament no el valoraré amb tota la puntuació que es mereix per com em va costar avançar al principi, però m'ha agradat prou, i sobretot, considero que està molt ben fet, com per continuar llegint.
 
Impressió general: @@@ i mitja
Gràcies Mai Més per la gentilesa de facilitar-me un exemplar.