Autora: Judith Kerr
Editorial, any: L'Altra Tribu (L'Altra editorial), 2022
Títol original, idioma, any: When Hitler Stole Pink Rabbit, anglès, 1971
Gènere: Juvenil
Traducció: Marta Bes
Número de pàgines: 275
Llegit en: Català
 
L'Anna vol ser famosa. El seu pare és un reconegut escriptor i articulista i és conscient que és molt difícil arribar a la fama quan el teu pare ja hi ha arribat, però ho vol intentar. Viuen a Berlín, a principis dels anys 30, en una casa gran i amb servei, molt còmodament. Però les males llengües diuen que Hitler pot guanyar les eleccions i ha promès que farà fora d'Alemanya tots els jueus. Això té molt preocupats els pares de l'Anna i en Max, no volen que la família pateixi cap mal, així que decideixen anar a viure una temporada a Suïssa, fins que passi tot plegat i descobreixin si el nazi malcarat compleix les seves promeses. Així comencen un periple per diversos llocs d'Europa com a refugiats polítics. El posicionament del pare en els seus articles el converteix en un criminal buscat pel règim de Hitler i no ho tindran gens fàcil per trobar l'estabilitat. L'Anna i el seu germà, a més, s'hauran d'adaptar a cada nova llar, cada cop més precària. Nous amics, noves llengües. Però són espavilats, segur que se'n sortiran!

El títol d'aquest llibre em va generar curiositat des del primer moment que el vaig saber. No coneixia aquest clàssic juvenil que Judith Kerr va escriure basant-se en la seva pròpia experiència i que forma part d'una trilogia que va seguint l'evolució de l'Anna, l'indiscutible protagonista d'aquesta història. La premissa és interessant, una família benestant jueva que es veu obligada a fugir d'Alemanya per por a represàlies si els nazis aconsegueixen el poder. El pare escrivia articles contraris a Hitler i van posar preu al seu cap. La família, que cada cop compta amb menys recursos i no ho té gens fàcil en temps de la Recessió, haurà d'anar canviant de país i adaptar-se a les noves circumstàncies, mentre mantenen sempre un ull posat al retrovisor. Podria ser una història crua, que exposés els horrors del nazisme, però està explicada des de la perspectiva d'una nena de només 9 anys quan comença el llibre. El totalitarisme es viu a distància i apareix en pinzellades, en notícies que reben, en algun ensurt que aporta tensió a la trama, però tot es resol de manera massa satisfactòria. És una bona manera per apropar-se a aquell període històric tan convuls, però sense arribar a fer ferida. Gran part del llibre explica l'experiència de l'Anna en països nous, amb la llengua, l'escola, les amistats i totes les preocupacions típiques dels preadolescents. Si que anem veien, però, com la família pren consciència d'haver perdut la seva posició de privilegi, les comoditats cada cop són menors, s'han d'encarregar de les tasques de casa, que cap d'ells havia fet mai, i els diners són més difícils d'aconseguir i mantenir. No negaré que en algun punt arriben a fer rabieta pel seu orgull de classe alta, però la realitat els va posant a lloc i te'ls acabes estimant.

Com passa molts cops amb els llibres juvenils, es poden fer lectures diferents en funció de l'edat de la persona lectora. Jo situaria l'edat apropiada per aquest llibre entre els 10 i els 12 anys. Tinc la impressió que per canalla una mica més gran pot començar a resultar infantil. El fet d'estar centrat en l'Anna fa que alguns temes s'expliquin de manera tangencial, s'insinuïn més que s'expliquin, tot i que la nena és prou conscient d'algunes de les coses que hi passen. Però no és un llibre cru i explícit pel que fa al nazisme. Per això, llegit de gran, es pot trobar a faltar una mica que tingui una incidència més constant en la trama, i potser el relat de les vivències d'una preadolescent a estones es poden fer sobreres. Això no és demèrit del llibre, per descomptat, és una assumpció que fa el lector adult: llibre sobre el nazisme igual a llibre dur. Tampoc no ens enganyem, el tema plana tota l'estona sobre els personatges, però de manera molt subtil de vegades. M'ho he passat bé llegint-lo, la veritat. Entenc que per un lector adult es pot quedar una mica curt, però penso que és una molt bona obra i molt recomanable per les edats que deia. La història de l'Anna atrapa, és interessant per tot el que pot interpel·la als infants i a més els apropa a conceptes com el nazisme, els refugiats i fins i tot la consciència de classe. Quin goig poder recuperar clàssics juvenils com aquest, en català i en aquestes fantàstiques edicions que fa l'Altra Tribu. Em tocarà llegir el segon llibre, Sota les bombes, que l'editorial ha publicat també juntament amb aquest. He deixat l'Anna a punt de començar una nova aventura, no m'ho puc perdre!

Impressió general: @@@ i mitja